Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Eurozóna sa rozrastie, Litva prijme euro už budúci rok
Zdielať na

Eurozóna sa rozrastie, Litva prijme euro už budúci rok

BRUSEL / Litva splnila všetky kritéria pre prijatie eura. Stane sa tak devätnástym členom Európskej menovej únie. O vstup do eurozóny sa táto pobaltská krajina pokúšala už v roku 2007, nesplnila však inflačné maastrichtské kritérium.

Voľný vstup

Európska komisia otvorila Litve cestu k vstupu do eurozóny už na začiatku budúceho roka.

Podmienkou pre prijatie eura je to, aby štátny dlh krajiny bol maximálne na úrovni 60 percent hrubého domáceho produktu (HDP) a jej rozpočtový deficit maximálne vo výške troch percent HDP. V krajine musí byť nízka inflácia a úrokové sadzby. Taktiež kurz jej meny voči euru musí byť stabilný.

V rámci 28 člennej Európskej únie neprijali spoločnú menu iba Veľká Británia a Dánsko, ktoré si dohodli výnimku. Všetky ostatné členské krajiny únie majú povinnosť euro prijať po splnení kritérií.

Kritériá prijatia

Európska komisia to vyhodnocuje každé dva roky v správe o konvergencii. Litva kritéria splnila, a tak komisia navrhla, aby krajina prijala euro 1. januára 2015.

Vstup musia ešte schváliť ministri financií Európskej únie. Rokovať o prijatí budú v druhej polovici júla. Zároveň odsúhlasia konverzný kurz litovského litasu voči euru.

Po vstupe Litvy, ktorá má 3,4 milióna obyvateľov, sa populácia eurozóny zväčší na 336 miliónov ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy