Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dolároví miliardári za rok poriadne rozšírili klub. Viete, kde ich žije najviac?
Zdielať na

Dolároví miliardári za rok poriadne rozšírili klub. Viete, kde ich žije najviac?

BRATISLAVA / Celkovo vlastnia 10,6 bilióna dolárov, čo predstavuje približne stonásobok slovenske ekonomiky. Ich počet za rok vzrástol o 437, v klube je ich teda už viac ako dva a pol tisíc. Najviac dolárových miliardárov pribudlo podľa prieskumu Hurun Global Rich List za ostatných 5 rokov.

O vyše 85% vzrástol počet dolárových miliardárov len za posledných 5 rokov. V klube boháčov je momentálne 2694 veľmi solventných ľudí. Ak by sme ich spoločný majetok mali k niečomu prirovnať, tak vedzte, že ich kontá sú dokopy vyše 13-násobok celosvetového HDP. 

Najviac miliardárov žije v Ázii, konkrétne ich tam je 1329. O polovicu menej ich má severoamerický región. Európa obsadila v rebríčku tretie miesto s číslom 555 extrémne bohatých ľudí.

Aspoň jedného miliardára má 68 krajín sveta. Najviac ich ale pochádza z Číny a to konkrétne 819, pričom za ostatný rok sa ich počet zvýšil o vyše tretinu.  V Ázii navyše rastie počet boháčov 10-násobne rýchlejšie ako v USA. V Spojených štátoch má svoj domov 571 miliardárov. Tretia je India so 131 boháčmi.

Žiaľ, Slovensko miliardára nemá. Hoci, čiastočne si môžeme pre slovenský pôvod privlastniť jedného zo 4 českých miliardárov, Andreja Babiša. Naši južní susedia z Maďarska v klube nemajú tiež nikoho, zato Poliaci sú na tom ako Česi a tiež ich majú štyroch.

Miliardári pochádzajú z obrovských celosvetovo známych firiem. Aspoň jedného vytvorilo 2157 spoločností. Medzi notoricky známymi sú Red Bull, ktorý vyprodukoval 13 boháčov a tiež technologické giganty Microsoft, Amazon, či Alphabet (materská spoločnosť Google).

Rebríček najbohatších ľudí každoročne zostavuje aj prestížny magazín Forbes. Podľa ich zostavy je najbohatším človekom súčasnosti zakladateľ Amazonu Jeff Bezos, ktorý má na konte 123 miliárd dolárov. Z trónu zosadil stálicu rebríčku zakladateľa softvérovej firmy Microsoft Billa Gatesa, ktorý sa ocitol až na treťom mieste s majetkom 90 miliárd. Svojho času rovnako najbohatší muž planéty, brilantný investor Warren Buffet so 102 miliardami obsadil druhé miesto.


Vlani bolo poradie boháčov takéto:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy