Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nielen v politike je situácia napätá. Problémy hlási aj pracovný trh
Zdielať na

Nielen v politike je situácia napätá. Problémy hlási aj pracovný trh

BRATISLAVA / Napätá situácia nepanuje len na politickej scéne, ale aj na pracovnom trhu. Volkswagen vo štvrtok oznámil, že chce do konca roka obsadiť 500 nových pracovných miest. Láka na ne platmi, starostlivosťou o zamestnanca či dovolenkami navyše. Rôzne finty majú aj ďalšie automobilky, no ani to nepomáha.

Najväčšia automobilka na Slovensku oznámila, že bude potrebovať 500 ľudí. Láka ich na nadštandardný zárobok a ďalšie benefity. "Hľadať osvedčených zamestnancov na pracovnom trhu je teraz nemožné, preto je to skutočne o tom, ako prilákať ľudí a presvedčiť ich, že všetko sa dá naučiť," uviedla vedúca oddelenia personálnej starostlivosti Volkswagenu Slovakia Dagmar Wittgrúberová. 

"Firmy ponúkajú stále viac možno nefinančných benefitov," povedala hovorkyňa portálu Profesia.sk Nikola Richterová. Na druhej strane treba povedať, že si benefity ľudia v automobilkách zaslúžia aj tak. "Práca nie je jednoduchá, pracujeme na zmeny, vo vysokom takte," uviedla Wittgrúberová.

V automobilkách momentálne chýba 14 000 ľudí, zohnať nových teda nie je jednoduché. Medzi firmami už funguje aj preberanie či dovoz ľudí z tretích krajín. "Samozrejme, existuje konkurenčný boj medzi zamestnávateľmi, najmä na západe je pracovný trh viac či menej vyčerpaný," uviedol personálny riaditeľ Volkswagen Slovakia Eric Reuting. 

Preberanie si ľudí ale nie je produkovanie nových a tých automobilky musia zohnať v rámci únie, ale aj mimo nej. "Dáme, rovnako ako v minulom roku, priestor aj niekoľkým desiatkam pracovníkov z Bulharska," povedal hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé. Zahraničných pracovníkov vítajú aj v iných automobilkách. "Máme z tretích krajín, zo štátov mimo Európskej únie, okolo 800 ľudí. Najviac zo Srbska a malú časť aj z Ukrajiny," povedal hovorca PSA Groupe Peter Švec. 

Ľudí z tretích krajín zvažuje zamestnať aj Volkswagen, a to odborníkov zo Srbska a z Ukrajiny, ale len v obmedzenom množstve. Automobilky v tomto smere bojujú s byrokratickým problémom. "Proces prijímania trvá približne 90 dní, to je pre nás pridlho. Dostali sme prísľub, že sa to zredukuje na tretinu tohto času," uviedol Reuting.

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy