Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Je rozhodnuté. Súd vzal Antonina Vadalu do predbežnej väzby
Zdielať na

Je rozhodnuté. Súd vzal Antonina Vadalu do predbežnej väzby

KOŠICE / Podnikateľ talianskeho pôvodu Antonino Vadala je už za mrežami. Sudca košického krajského súdu dopoludnia rozhodoval o návrhu prokurátora o vzatí do predbežnej väzby.

​Štyridsaťdvaročného Vadalu zadržali policajti na základe európskeho zatykača, ktorý vydal súd v Benátkach. Dôvodom je trestné stíhanie pre obchodovanie s drogami. Žiadne mimoriadne bezpečnostné opatrenia sa na súde nekonali, Vadalu priviedla do súdnej siene policajná eskorta. O Vadalovi písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak v súvislosti s korupciou na Slovensku.

V pokojnej nálade, s úsmevom na tvári a kapucňou na hlave kráčal Antonino po chodbe krajského súdu. Na otázky novinárov pred rozhodovaním o jeho predbežnej väzbe odpovedať nechcel. ​Vyjadril sa ale, že stále trvá na svojom tvrdení, ktoré poskytol exkluzívne pre TV JOJ, kedy hovoril, že je nevinný a má čistý register a nemá žiadne problémy v zahraničí. Viac sa k tejto záležitosti už vyjadrovať nechcel.

Po hodine odchádzal v putách

Sudca začal neverejné zasadnutie o jedenástej dopoludnia, rozhodoval už bez prítomnosti médií za zatvorenými dverami. Po viac ako hodine Vadala odchádzal zo súdu s putami na rukách. Sudca vyhovel návrhu krajského prokurátora a Vadalu vzal do predbežnej väzby. "Väzba začala plynúť od momentu jeho zadržania dňa 13. marca a vykoná sa v ústave na výkon väzby v Košiciach," uviedla hovorkyňa súdov v Košiciach Anna Pančurová

Vadalov obhajca navrhoval nahradiť väzbu písomným sľubom a dohľadom probačného a mediačného úradníka. To ale sudca neakceptoval. "Navštívil som včera klienta a spýtal sa ho , či sa chce vyjadrovať k návrhu na väzbu, povedal, že nemá záujem a nedal mi ani splnomocnenie aby som sa vyjadroval ja," povedal obhajca Vadalu Jaroslav Hamza.

Vadala v košickej väznici

Antonina Vadalu previezli po skončení zasadnutia priamo do košickej väznice na Floriánskej ulici. K sťažnosti sa nevyjadril, má na to lehotu troch dní. Podľa denníka Korzár sudca, ktorý rozhodol o Vadalovej väzbe bol v minulosti členom senátu, ktorý potvrdil oslobodenie u Vadalovho brata Sebastiana. A to v prípade, v ktorom čelil obvineniu z vydierania. "O návrhu prokuratúry na vzatie do väzby rozhodol sudca krajského súdu v súlade s platným rozvrhom práce," uviedla Pančurová.

Stíhaný v Taliansku

Vadala je v Taliansku stíhaný za obchodovanie s narkotikami a za účasť na zoskupení za účelom nezákonného obchodovania s drogami. Európsky zatýkací rozkaz vydal súd v Benátkach 9. 03. 2018. "Podľa obvinenia sa Antonio V. od decembra 2013 do decembra 2015 spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky," vysvetlil hovorca KP Košice Milan Filičko. 

Ak Vadala podá voči rozhodnutiu sťažnosť, rozhodovať bude ešte Najvyšší súd. Prokuratúra musí súdu do 40 dní doručiť originál zatýkacieho rozkazu s príslušnými dokladmi, ktoré poskytne talianska prokuratúra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy