Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Lucia Žitňanská sa vzdala postu ministerky spravodlivosti. Schvaľuje ale pokračovanie koalície
Zdielať na

Lucia Žitňanská sa vzdala postu ministerky spravodlivosti. Schvaľuje ale pokračovanie koalície

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Pokračovanie koalície je teraz lepším riešením ako rýchle predčasné voľby, uviedla na brífingu pri príležitosti svojho odchodu z postu šéfky rezortu spravodlivosti Lucia Žitňanská. Podľa nej je dôležité, že premiér Robert Fico podal demisiu a súčasné zloženie vlády prešlo viacerými zmenami. Ministerka ďalej uviedla, že už nedokázala nájsť potrebné kompromisy s koaličnými partnermi, najmä so Slovenskou národnou stranou a s časťou Smeru.

Rezort spravodlivosti podľa vlastných slov odovzdáva v slušnej kondícii, avšak je stále nutné zavádzať nové dôležité reformy. Za svoj najväčší úspech považuje zavedenie takzvaného osobného bankrotu.

"Rozhodla som sa ďalej nepokračovať v tejto, ani budúcej vláde, pretože sa už veľmi ťažko hľadali riešenia pri celej agende rezortu spravodlivosti. Udalosti uplynulých dní ukázali, že je teraz lepším riešením pokračovanie súčasnej koalície, i keď je to v rozpore so značnou časťou verejnosti. Dôležité je, že premiér Fico podal demisiu, je to krok k tomu, aby sa napätá situácia upokojila. Za môjho pôsobenia v čele ministerstva sme spravili množstvo dobrej práce, vrátane zásadných zmien, akými sú napríklad prehľadnejšie partnerstvá obchodovania s verejným sektorom, ale aj osobné bankroty," povedala Žitňanská.

Ministerka sa vráti do Národnej rady, zároveň vstúpi do poslaneckého klubu Mosta-Híd. Ako uviedla, bude ju ako poslankyňu zaujímať vízia novej vlády, tiež podľa vlastných slov dostala priestor rozhodnúť sa sama o svojom odchode. Podľa nej bude zodpovednosť vládnutia v prípade získania si dôvery nového vládneho kabinetu na pleciach nového premiéra Petra Pellegriniho, preto nechcela komentovať slová Roberta Fica o tom, že zostáva vo vrcholovej politike.

"Je to zodpovednosť pána Pellegriniho, nie expremiéra Fica. Bude iba na novom premiérovi, ako sa zhostí svojej úlohy," uzavrela Žitňanská. O svojej možnej nástupkyni, ktorou by podľa medializovaných informácii mohla byť súčasná štátna tajomníčka Mária Kolíková, nechcela špekulovať. Tento post by ale podľa nej mal zostať strane Most-Híd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy