Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prekvapenie pre šoférov, pokuty budú miernejšie
Zdielať na

Prekvapenie pre šoférov, pokuty budú miernejšie

BRATISLAVA / Pokuty za neplatnú technickú a emisnú kontrolu budú miernejšie. Ale iba v tom prípade, ak si šoféri dodatočne splnia svoju povinnosť. Lehota je 15 dní. Ak majiteľ vozidla dovtedy zaplatí 55 eur, čo je jedna tretina z celkovej pokuty, bude sa pokuta považovať za uhradenú.

Súčasťou nového zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, ktorý v stredu večer schválil parlament, je aj zmiernenie pokút za neplatnú technickú a emisnú kontrolu. Zmena nastane v tom, že ak si prevádzkovateľ vozidla dodatočne splní svoju povinnosť, tak pokuta sa bude považovať za uhradenú, ak do pätnástich dní zaplatí pokutu vo výške jednej tretiny, teda 55 eur. Ministerstvo dopravy a výstavby SR vo štvrtok informovalo, že ak si majiteľ vozidla ani dodatočne nesplní svoju zákonnú povinnosť, pokuta za neabsolvovanie technickej alebo emisnej kontroly zostáva nezmenená, vo výške 165 eur.

"Predpokladám, že tento nástroj bude motivačným pre všetkých prevádzkovateľov vozidiel. Zámerom je, aby cesty boli bezpečnejšie a aby si prevádzkovatelia vozidiel aj následne splnili svoje povinnosti a vyhli sa pokute v plne výške," doplnil minister dopravy a výstavby Arpád Érsek.

Nový zákon nahradí pôvodnú normu, ktorá platila od roku 2004, ale pre časté novelizácie sa stala neprehľadnou. Ministerstvo dopravy a výstavby  vypracovalo úplne nový právny predpis, ktorý upravuje podmienky prevádzky vozidiel v súlade s európskymi predpismi. "Do novoprijatého zákona sa zapracoval aj rozsiahly balíček opatrení EÚ v súvislosti s kontrolami technického stavu a dohľadu nad trhom. Tieto smernice harmonizujú nielen požiadavky v oblasti kontrol vozidiel, ale aj cestné technické kontroly a evidenciu registračných dokladov," priblížila hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.

Členské štáty sú povinné uplatňovať tieto európske opatrenia od 20. mája 2018. "Naša úloha transponovať smernice EÚ bude splnená. Účinnosť zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke je navrhovaná takisto na máj 2018," dodala.

Zákon o prevádzke vozidiel upravuje aj schodnosť chodníkov. "O chodníky sa po novom budú starať ich vlastníci alebo správcovia. Rozhodli sme sa pre túto zmenu, pretože terajší stav je obzvlášť nespravodlivý voči chorým a starším osobám. Okrem toho, dnešná zákonná úprava predstavuje precedens spočívajúci v tom, že zaväzuje určitú skupinu subjektov starať sa o veci patriace do vlastníctva iných osôb, a to bezodplatne," povedal minister Érsek. Závady v schodnosti miestnych komunikácií určených pre chodcov budú odstraňovať správcovia miestnych komunikácií. Tí budú takisto zodpovedať za škody, ktoré vznikli v dôsledku znečisteného alebo zľadovateného chodníka.

Pokuty sa znižovali aj za diaľničné nálepky, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy