Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Situácia na družstvách je vážna. Kombajny si musia požičiavať
Zdielať na

Situácia na družstvách je vážna. Kombajny si musia požičiavať

BRATISLAVA / Situácia v slovenskom poľnohospodárstve nie je práve ideálna. Mnoho podnikov sotva pokrýva výrobné náklady. O to väčší význam majú rôzne spoločné podniky, vďaka ktorým farmári a družstvá ročne ušetria aj státisíce eur.

Mnohé družstvá sú dnes v situácii, keď o veľkých strojoch, ako sú kombajny iba snívajú. Viacerí ich ale môžu použiť aj bez toho, aby ich museli vlastniť. "Samozrejme, každý predseda by chcel mať na dvore svoj nový kombajn," hovorí Daniel J. Kratky zo Slovenského farmárskeho družstva. Málokto si však môže v dnešnej dobe takýto prepych dovoliť. "Približuje sa to až k 300 tisíc eur," dodáva Jozef Mlynarčík, predseda družstva. 

Ak je ale v jednej skupine viacero družstiev, tie si vedia navzájom pomáhať. Príkladom sú podniky v Turej Lúke a vo Veselom, vzdialené sotva 30 kilometrov. "My máme napríklad dva kombajny, môj partnerský podnik má rezačku a keď on potrebuje kombajny, ja ich pošlem tam a keď ja rezačku, on ju pošle ku mne," vysvetľuje Vladimír Volečko, predseda družstva. 

Takto sa ale zároveň dá ušetriť státisíce eur. "Nemusíte vynakladať tento obrovský finančný obnos na jednom podniku, ale rozložíte tie náklady do viacerých podnikov a využijete ľudí na podnikoch o to lepšie," hovorí Volečko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy