Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Komárne majú samočistiaci záchod za 66 tisíc eur, je nefunkčný
Zdielať na

V Komárne majú samočistiaci záchod za 66 tisíc eur, je nefunkčný

KOMÁRNO / Nájdete ich nielen v Louvri, ale jeden priam výstavný kus aj na námestí v Komárne. Samočistiaca toaleta s riadeným vstupom stála takmer 70-tisíc eur a dlhých 5 rokov na nej väčšinou visel zámok. Super moderné WC sa totiž pravidelne kazilo.

Návštevníci Komárna nevyhľadávajú len historické pamiatky, ale kvôli  kocke, ktorá patrí k novodobej histórii, musia hľadať aj iné zákutia. "Najhoršie je to, keď začne turistická sezóna," hovorí obyvateľka Komárna Mária.

Rekonštrukciu námestia z eurofondov dokončili pred piatimi rokmi. Okrem parkoviska pribudla aj toaleta - za 66 tisíc eur. A tá sa, na rozdiel od latríny, kazila. Nepomohol ani presný návod na použitie. "Zbytočne predražená toaleta bola súčasťou projektu, navyše nespĺňala ciele využitia, pravidelne sa kazila," informuje mesto Komárno. 

"Ďalší klient musí počkať istú chvíľu, kým sa objaví zelené svetielko a toto poniektorí užívatelia asi nepochopili," vysvetľuje riaditeľ mestskej príspevkovej organizácie Tomáš Nagy. "Vystriedali sa tu 2 primátori a žiaľ, toaleta tu bola funkčná asi 3 dni," dodáva Mária. Opravy komplikoval drahý servis zo zahraničia. Navyše WC postavené z európskych peňazí, muselo mesto celých 5 rokov prevádzkovať bezplatne. Presnejšie neprevádzkovať.

"Kým je tržnica otvorená dobre, ale ako náhle je sobota a nedeľa a prídu autobusy, alebo autá s deťmi, to je prvé, ale, žiaľ, je to pod našimi oknami, pred našimi garážami," dodáva Mária. "Kvôli financovaniu z fondov Európskej únie mesto nemohlo zmeniť žiadnu súčasť pôvodného projektu," píše sa vo vyjadrení mesta Komárno.

Teraz, po uplynutí ochrannej doby preinvestovaných európskych peňazí, by mala nastať zmena. "Tá toaleta tam proste nepatrí a hlavne nie zadarmo, jedná sa o plne automatizovanú toaletu so samočistením," hovorí Nagy. "Možno chcel projektant ušetriť pracovnú silu," myslí si Mária. Otázne je, komu a čo chcel projektant šetriť. Avšak super WC má čo nevidieť fungovať. Teda minimálne jeho klasické funkcie. "Prvé spojazdenie chceme, aby realizovala firma, ktorá má na to oprávnenie a vstup riešiť spoplatnením na mince," uviedol Nagy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy