Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ako správne umiestniť detský kočiar vo vozidlách MHD
Zdielať na

Ako správne umiestniť detský kočiar vo vozidlách MHD

BRNO / Viete ako by správne umiestniť kočík v autobuse, električke, či trolejbuse? Pokiaľ ho totiž umiestnite na nesprávne miesto, nielen vy, ale hlavne vaše dieťa by v prípade prudkého zabrzdenia mohlo prísť k úrazu. Dopravný podnik mesta Brno zverejnil videá v ktorých ukazuje, čo všetko sa v takom prípade môže stať.

Už pri takzvanom krízovom brzdení pri len 30 kilometrovej rýchlosti sa kočík s dieťaťom prevrátil. Pokiaľ by sme ho nechali voľne stojaci, pri brzdení sa dá do pohybu a môže naraziť. Dopravný konzultant Maroš Palesch vraví: "Ten kočiar treba zaistiť tou brzdou, aby v prípade akéhokoľvek prudkého manévru, či už vyhýbacieho alebo brzdiaceho to teleso toho kočíka neletelo dopredu, nepoškodilo dieťa, nepoškodilo konštrukciu kočiara a samozrejme niekoho nezrazilo."

Správne sa to robí tak, že kočík umiestnite na špeciálne vyhradené miesta, ktoré sú konštruované tak, aby prípadný náraz "ustáli". Ak je rodič opretý, tak svojou váhou a silou kočík udrží na mieste. Pokiaľ zas sedí na vyhradenom mieste, v prípade brzdenia ho zastaví tyč, ktorá je tesne za ním. Známy je napríklad prípad z Prahy, kedy vodič prudko zabrzdil, a dve ročné deti aj so svojimi maminkami skončili v nemocnici. Do cesty totiž autobusu nečakane vošlo auto a vodič prudko zabrzdil.

Práve preto platí pravidlo, že ak je v autobuse veľa ľudí a nedá sa dostať na vyhradené miesto, do autobusu nemôžete nastúpiť. Hovorkyňa Dopravného podniku v Bratislave Adriana Volfová dodáva: "Cestujúci s detským kočíkom môže nastúpiť a prepravovať sa len s vedomým vodiča, pričom vodič môže prepravu kočíka odmietnuť, ak to neumožňujú prevádzkové podmienky vo vozidle, teda obsadenie vozidla."

Na deti v kočiaroch ale môže číhať nebezpečenstvo aj mimo dopravných prostriedkov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy