Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Drogy v krvi a zákaz šoférovania nezabránili vodičovi sadnúť za volant. Spolujazdec bol na tom rovnako
Zdielať na

Drogy v krvi a zákaz šoférovania nezabránili vodičovi sadnúť za volant. Spolujazdec bol na tom rovnako

PRAHA / Drogy za volantom sú stále väčším nebezpečenstvom. Český policajti sa stretávajú s prípadmi šoférovania pod vplyvom drog dokonca častejšie ako pod vplyvom alkoholu.

Nezvyčajný incident sa udial na cestách nočnej Prahy. "Vozidlo prechádzalo okolo policajnej hliadky a ešte zrýchlilo. Z tohto dôvodu sme sa za vozidlom otočili. Vodič najprv tvrdil, že zabudol vodičský preukaz doma. Avšak následne sme zistili, že vodič má dva platné zákazy šoférovania. Vodič sa choval zmätene a mal začervenané oči, tak sme u neho uskutočnili skúšku na prítomnosť návykovej látky," uviedol policajt Petr Vala.

Vodič automobilu vykonal test na drogy. Po otestovaní sa dá vzorka za sklo auta a čaká sa asi 10 minút na výsledok. Keďže výsledok vyšiel pozitívne, policajt sa dotazoval, kedy vodič naposledy užil marihuanu, pervitín a extázu. Vodič uviedol, že v predchádzajúci deň. Spolujazdec majiteľa auta bol očividne tiež pod vplyvom návykových látok, preto policajti odporučili, aby pre auto prišiel niekto iný, inak bude auto odtiahnuté. 

Po auto mala prísť kamarátka, ale o chvíľu si spolujazdec sadol za volant a odchádzal s autom. Policajti dali echo ďalšej hliadke, ktorá muža následne zastavila.  "Vodič má platný zákaz šoférovania a taktiež bola u neho vykonaná orientačná skúška na prítomnosť návykových látok s pozitívnym výsledkom," povedal Petr Vala.

Policajti v Prahe priznávajú, že zadržaných vodičov pod vplyvom drog stále pribúda. "Za posledných 14 dní je to približne desiatka vodičov, ktorí mali pozitívny test na drogy," potvrdil Jan Čihák, hovorca mestskej polície Praha. 

Alkohol už nie je taký problém českých vodičov ako drogy. Policajti sa najčastejšie stretávajú s marihuanou, ale výnimkou nie je ani pervitín alebo kokaín. Kým vlani policajti riešili 3100 prípadov šoférov pod vplyvom alkoholu, tých na drogách bolo asi dvakrát viac, a to 5100. 

Na Slovensku sa rieši otázka prechovávania drog.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy