Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hon na nelegálnych pracovníkov. Vyhostili 24 Srbov, ďalší budú nasledovať
Zdielať na

Hon na nelegálnych pracovníkov. Vyhostili 24 Srbov, ďalší budú nasledovať

KOŠICE / V prvej polovici februára zo Slovenska administratívne vyhostili 24 Srbov, ktorí tu nelegálne pracovali. V pondelok polícia priniesla ďalší podobný prípad. Tentoraz z východu Slovenska. V kontrolách chcú pokračovať.

"Máme takmer 62 tisíc voľných pracovných miest, ale to sme už tam, kde jednoducho končíme," priznal stav na pracovnom trhu premiér Robert Fico. Pravidelne mám politici s radosťou oznamujú, že nezamestnanosť klesá. Zároveň priznávajú, že kapacity Slovenska skončili. "Nasleduje ďalšia časť, možnosť povolenia pracovnej sily z tretích krajín," hovorí minister práce Ján Richter. Cudzinci dobre vedia, že na Slovensku je obrovský dopyt po pracovnej sile.

Štatistiky hovoria, že z mesiaca na mesiac záujem o našu krajinu rastie. Vzdelávanie našincov totiž zrejme nestačí. Firmy chcú robotníkov dnes. Máme problém, ktorý treba uhasiť. "Zvoľniť alebo zrýchliť proces príchodu pracovnej sily zo zahraničia," avizoval Richter. To, čo už dlho naznačovali politici aj personalisti sa stalo realitou aj v číslach. S rastom dopytu po pracovnej sile rastie aj množstvo žiadostí o pobyt na Slovensku.  "Za minulý rok hovoríme o viac ako 35 000 žiadostí o pobyt na našom území," povedal Ladislav Csémi, riaditeľ Cudzineckej polície. Lenže politici chcú, aby tu cudzinci pracovali legálne. A to sa nie vždy darí.

Prípad z druhého februárového týždňa už naznačil, že polícia sa s jedným "úlovkom" neuspokojí a pôjde ďalej. Už 15. februára policajti spolu s inšpektorátom práce odhalili ďalšie desiatky nelegálne pracujúcich cudzincov. Priamo zo stavby, na ktorej pracovali v centre Košíc ich zobrali na policajné oddelenie. Najprv však spolu s mobilnou jednotkou inšpektorátu práce vykonali kontrolu. "Kontrolu staveniska Bizniscenter Košice, kde bolo zistených 62 osôb, ktoré vykonávali nelegálnu prácu, išlo o 38 Moldavcov a 24 Ukrajincov," povedal Robert Gucký, riaditeľ odboru ÚHCP PPZ.

Všetky osoby skončili na oddelení cudzineckej polície a zároveň ich vyhostili zo Slovenska a dostali zákaz vstupu do Schengenského priestoru na jeden rok. Ide pritom o porušenie zákona o zamestnanosti, takže zamestnávateľa bude ďalej riešiť inšpektorát práce. Polícia začala trestné stíhanie, hovorí sa o prevádzačstve spáchanom formou nelegálneho zamestnania. "V tomto čase by sme neradi o prípade hovorili viac, keďže prebieha dokazovanie, a je celkom možné, že sa trestné stíhanie rozšíri aj na ďalšie osoby," vyjadril sa Gucký.

V tomto prípade hrozí trest 2 až 8 rokov za mrežami. V minulom roku takto vykonali 340 podobných kontrol. Administratívne celkovo vyhostili 702 ľudí.

Pozrite si archívnu reportáž o inom prípade nelegálnych pracovníkov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy