Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Hotovosť nahrádza elektronické bankovníctvo. Do povedomia sa dostávajú aj kryptomeny
Zdielať na

Hotovosť nahrádza elektronické bankovníctvo. Do povedomia sa dostávajú aj kryptomeny

BRATISLAVA / Väčšina ľudí si už odvykla v peňaženke hľadať drobné pri nákupoch alebo ručne vypisovať tlačivo pri bankovom prevode. Stačí nám v ruke platobná karta, alebo často už postačí iba mobil v ruke.

Štátne úrady i banky tlačia na maximálne využívanie elektronických peňazí, lenže aj tie to už asi majú zrátané. Viaceré krajiny ako napríklad Izrael, Rusko či Estónsko vidia budúcnosť v národných kryptomenách.

Nad platbami v hotovosti sa už nejaké tie roky zmráka a väčšina obyvateľov Slovenska, ako aj vo svete už bežné nákupy neplatí ani bankovkami, ani mincami.

"Do popredia sa dostáva bezhotovostný platobný styk, či už platby kartami alebo internetové bankovníctvo," potvrdila situáciu Jana Glasová, analytička Poštovej banky. 

Je to nielen pohodlnejšie, rýchlejšie, ale aj lacnejšie. Niektoré banky za platby kartou dokonca aj odmeňujú a operácie v hotovosti spoplatňujú. Hotovosť je príliš drahá aj pre samotné banky.

"Prevoz peňazí je nákladný, skladovanie je nákladné," objasnil Stanislav Pánis, analytik J&T banky. 

Rovnako aj samotný nákup fyzických peňazí je drahší. Bezhotovostné platby podporuje aj štát. "Bezhotovostný styk je ľahšie vystopovateľný," dodal Stanislav Pánis. Takto dokáže štát oveľa efektívnejšie vyberať dane. Práve preto je hotovosť stále plne využívaná v tzv. šedej ekonomike. 

Z rovnakého dôvodu začínajú byť čoraz populárnejšie tzv. kryptomeny, ktorej reklamu urobil najmä bitcoin. "Majú technológiu postavenú na základe toho, že pohyb nie je vystopovateľný," povedal Stanislav Pánis. Čo znamená pre štát nezdanené peniaze. Práve preto kryptomenám "vyhlásil vojnu" aj náš minister financií. 

Zmrákať sa začína už aj nad elektronickými peniazmi a budúcnosť patrí kryptomenám, presnejšie národným kryptomenám. O ich zavedení už uvažuje napríklad aj Izrael. Čína, Singapur, Rusko alebo aj Estónsko chce mať svoj vlastný Estcoin. Napriek tomu, že slobodné kryptomeny sa vymkli štátnej kontrole, štáty vidia veľké výhody v ich technológii.

"Väčšina kryptomien je postavená na technológii blockchain," uviedol Stanislav Pánis. "Na tejto technológii je zaujímavá rýchlosť, akou môžu transakcie prebiehať," dodala Jana Glasová. Rovnako je výrazne lacnejšia, pohodlnejšia a praktickejšia. 

Napriek momentálnemu odporu sa vývoj spôsobu financovania nezastaví. "Blockchain bude mať v budúcnosti väčšie využitie, ako v súčasnosti," uviedol Stanislav Pánis.

Na druhej strane ani s hotovosťou to nebude tragické. "Nepredpokladáme, že by v dohľadnej dobe došlo k úplnému zániku hotovosti," dodala Jana Glasová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy