Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Plánovaný odchod Veľkej Británie z Európskej únie začína mať pre krajinu trpkú príchuť
Zdielať na

Plánovaný odchod Veľkej Británie z Európskej únie začína mať pre krajinu trpkú príchuť

LONDÝN / Nižší ekonomický rast, pokles reálnych miezd a stupňujúce sa obavy investorov. Plánovaný odchod Veľkej Británie z Európskej únie začína mať pre krajinu trpkú príchuť. Napriek tomu, že rokovania medzi Londýnom a Bruselom pokračujú, ešte stále vraj žije šanca, že Briti napokon v únii zostanú.

"Brexit sa nepreruší ani na sekundu, je to nezastaviteľný proces,“ vyhlásil britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Aby Briti mohli opustiť úniu, dohodu vlády s Bruselom musí odobriť britský parlament. Ak tak neurobí, brexit sa môže zablokovať. Pre niektorých obyvateľov starého kontinentu by to bola veľmi dobrá správa. Podľa niektorých europoslancov by dokonca samotní obyvatelia mali rozhodnúť o dohode s Bruselom v referende. "Ľudia vo Veľkej Británii majú právo na druhé referendum. Mali by sa totiž vyjadriť, či sú spokojní s dohodou s Európskou úniou“ vyhlásil rakúsky europoslanec Paul Rübig.

Dobrá dohoda o brexite je aj v záujme Slovenska. Bez nej by sa totiž našej ekonomike dýchalo oveľa ťažšie. "Je to kľúčové nielen pre naše automobily, televízory a informačné technológie, ktoré idú do Veľkej Británie, ale aj pre celkovú atmosféru v Európe,“ tvrdí slovenský europoslanec Ivan Štefanec. Briti sú totiž náš piaty najväčší obchodný partner a smeruje k nim šesť percent nášho exportu. Okrem toho na ostrovoch pracuje 90 tisíc Slovákov.„Na Slovensku pôsobí a zamestnáva viac než 1300 britských firiem,“ upozorňuje ekonóm Vladimír Vaňo.

Tvrdý brexit by znamenal zavedenie podmienok Svetovej obchodnej organizácie, ktoré sú pre obe strany nevýhodné. "Po Íroch, Cypre a Grécku by sme boli tí, ktorí najviac doplatia na nedohodu,“ dodáva Štefanec. Následky by pocítili aj Slováci. "Znamenalo by to nárast cien a menej práce,“ uzatvára Štefanec.

Pozrite si reportáž zo samitu v Bruseli o brexite:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy