Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Posledný samit v Bruseli neodstránil nezhody medzi štátmi
Zdielať na

Posledný samit v Bruseli neodstránil nezhody medzi štátmi

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Ani posledný bruselský samit neodstránil nezhody medzi štátmi pri pohľade na to, ako riešiť migračnú krízu. Eurolídri pritom rokovali do pol jednej ráno. V piatok sa štátnici v Európskej rade pozrú na brexit.

Prezidenti a premiéri 27 krajín Európskej únie súhlasili s posunutím do druhej fázy pri vyjednávaniach o odchode Británie z EÚ. V prvej fáze sa obe strany zhodli na rámcovej predstave budúcej zmluvy o odchode Veľkej Británii z EÚ na konci marca 2019.

Členské krajiny avšak naďalej rozdeľuje pohľad na povinné kvóty, teda na prerozdelenie utečencov. Ani po nočných rokovaniach lídri neskrývali to, že majú rozdielny pohľad na migráciu. Rozdiely panujú naďalej medzi novými a starými členmi. Olej do ohňa prilial aj Donald Tusk, ktorý v liste lídrom upozornil na to, že kvóty nefungujú a rozdeľujú Európu. S tým súhlasia najmä krajiny V4.

"Som prekvapený nervóznymi reakciami na Donalda Tuska. Pretože veľmi presne vo svojom dokumente popísal problém. Efekt týchto kvót nie je ani zďaleka taký, aký možno niekto očakával. Tvrdíme, že kvóty sú nezmyselné, nefungujú. V tomto duchu sa do určitej miery vyjadril aj predseda Európskej rady," potvrdil premiér Róbert Fico. 

Andrej Babiš, pre ktorého je toto prvý samit pri odchode povedal: "Niektorí boli dosť agresívni, ale ja si myslím, že sa dá na tom popracovať. Získame pre to spojencov." Zároveň vyhlásil, že má pocit, že krajiny, ktoré kvóty odmietajú, získavajú nových spojencov. "Pán Tusk povedal pravdu, povedal to, čo si myslíme. Kvóty nie sú riešením migračnej krízy," dodal Babiš. Medzi svojich spojencov ale nemôže rátať rakúskych susedov. "V tejto otázke si treba uvedomiť, že naše miesto v Európe nie je pri Vyšehrade, ale Pri Macronovi a Merkelovej," povedal Christian Kern, rakúsky kancelár.

V každom prípade krajiny V4 prisľúbili pomoc 35 miliónov eur pre Líbyu. Na tejto sume sa budú všetky podieľať rovnakou sumou. Na riešenie azylového systému si štátnici nechali čas do polovice budúceho roka. 

Piatkové rokovania sú o brexite, ale bez britskej premiérky Theresy May, ktorá odišla. Ešte deň predtým si vyslúžila za svoju prácu od kolegov veľký potlesk. "Je to krásna osoba a razantne robí svoju prácu v záujme Veľkej Británie. Čo potrebujeme je férový brexit," dodal Viktor Orbán, maďarský premiér.  Posledný samit roku 2017 má dať Európskej komisii mandát začať rokovania s Britániou, ktoré začnú v marci. Európe ide najmä o zachovanie práv občanov vo Veľkej Británii po roku 2019 a aj o to, aby Briti dodržali svoje finančné záväzky voči EÚ. Rovnako náročná je aj otázka o zachovaní otvoreného režimu britských hraníc. 

Pre približne 80 tisíc Slovákov žijúcich v Británii, je dôležité najmä to, ako budú vo Veľkej Británii ďalej fungovať. "Budú garantované ich práva, ktoré doposiaľ nadobudli ako občania Európskej únie," ubezpečil Róbert Fico.

Okrem iného Donald Tusk napísal, že počas dvojročného prechodného obdobia, budú musieť vo Veľkej Británii platiť zákony EÚ, pričom Londýn stratí možnosť ich ovplyvňovať. Zmluvy upravujúce vzťahy budú môcť byť podpísané až po reálnom odchode Veľkej Británie z Európskej únie, čím sa Londýn dostane mimo jednotného trhu. Stále ale zostáva v ich záujme spoločný obchod a boj proti terorizmu. "Veľká Británia si bude ctiť všetky záväzky, ktoré vznikli z členstva v Európkej únii," dodal slovenský premiér.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy