Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci sa vo veľkom vracajú zo zahraničia, už sa im tam neoplatí pracovať
Zdielať na

Slováci sa vo veľkom vracajú zo zahraničia, už sa im tam neoplatí pracovať

BRATISLAVA / Slováci sa vo veľkom začínajú vracať domov. Mnohým sa už neoplatí pracovať tak, ako to bolo v minulosti. Podľa odborníkov ide o takzvanú návratovú migráciu. Lacnú pracovnú silu Slovákov postupne nahrádza ešte lacnejšia z východu. A Slováci sú už jednoducho drahí.

"Rumuni a Bulhari sú za tú mzdu ochotní robiť ťažšiu prácu alebo dlhšie alebo v horších podmienkach. Z týchto dôvodov sú Slováci nahrádzaní Bulharmi a Rumunmi," uviedol Martin Kahanec z Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce.

Jedným z takýchto navrátilcov je aj vysokoškolsky vzdelaný IT špecialista. Po 12 rokoch v Kanade sa definitívne vrátil na Slovensko. "Vrátil som sa späť predovšetkým kvôli rodine a priateľom, navyše ani moja manželka žila sedem rokov vo Fínsku a v zahraničí už žiť nechcela. Ako ITčkar by som to mal teraz na Slovensku podobné ako v Kanade, ale rozhodol som sa venovať fyzioterapii, čo nie je veľmi finančne výnosné, ale verím, že aj toto sa zlepší," hovorí Martin Šóš.

Odborníci hovoria, že ekonomická situácia u nás doma sa výrazne zmenila.Kedysi išli mladí ľudia na pár rokov do zahraničia a zarobili si na byt, alebo dom. Lenže vďaka silnému kurzu eura sa už opláca ostať aj na Slovensku. "Na Slovensku máme veľa neobsadených miest, aj z toho dôvodu, že mnohí naši ľudia odchádzali do zahraničia, a to len vyvoláva tlak na mzdy, zvyšuje to šancu, že si nájdu naši ľudia prácu doma," dodal Kahanec.

Ak si porátame aj životné náklady za bývanie a jedlo napríklad niekde v Nemecku, plus odlúčenie od rodiny, mnohí si už zvolia domáce Slovensko. Potvrdzuje to aj prípad Dušana z Košíc. Pracoval v Austrálii, Anglicku, Spojených štátoch a v Kanade. Po rokoch v zahraničí sa aj on definitívne vrátil na Slovensko. "Ten efekt, ktorý to malo v minulosti, že človek zarobil doláre a zmeni to za koruny a mohol si dovoliť kúpiť nehnuteľnosť, naštartovať mladý život, to už nie je tak, pretože cena práce je už porovnateľná," hovorí podnikateľ Dušan Vizi.

Ekonomické dôvody teda už pre mnohých nie sú dostatočne veľké, aby pre ne žil v cudzine, odlúčený od širokej rodiny a priateľov. Dušan, ktorý teraz na Slovensku podniká v oblasti stavebníctva, vidí zmeny aj v tejto oblasti. "Sú tu možnosti. Ja som v stavbarine, stavia sa tu dosť, ľudia už chcú kvalitu. Dokážu viac zaplatiť za služby, takže tým pádom sa tu oplatí už podnikať viac," hovorí Dušan Vizi.

Minulý rok pracovalo krátkodobo v zahraničí približne 150 tisíc Slovákov, teraz je to už o 10 percent menej a toto číslo aj bude podľa odborníkov naďalej klesať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy