Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Malacky si chcú udržať urgent, podľa ministerstva nespĺňajú podmienky
Zdielať na

Malacky si chcú udržať urgent, podľa ministerstva nespĺňajú podmienky

MALACKY / Podľa navrhovanej novely zákona nemocnica v Malackách nie je zaradená medzi 34 urgentných príjmov, ktoré budú financované paušálnou platbou. Okolie Malaciek môže opäť prísť o urgentný príjem. Zatiaľ ho drží nad vodou dotácia samosprávneho kraja.

V Bratislavskom samosprávnom kraji sú tri urgenty v jednom meste a nikde inde nie je žiadny urgent, ako tomu je v iných krajoch. Napríklad obyvatelia Plaveckého Mikuláša či Plaveckého Podhradia to majú na urgent na Kramáre 60 kilometrov  ďaleko.

Primátor Malaciek daný model považuje za asymetrický, nevyvážený a nespravodlivý voči spádového územiu s vyše 60 tisícmi obyvateľov. "Pán minister si možno nepamätá ako počas jedných vianočných sviatkov Kramáre kolabovali práve pre to, že bolo Záhorie ako spádová oblasť napojená práve na túto nemocnicu," uviedol primátor mesta Malacky Juraj Řiha.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že vychádzalo najmä z geografickej dostupnosti, cestnej infraštruktúry a počtu pacientov. "

Na ministerstva zdravotníctva sme sa dozvedeli, že vychádzali najmä z geografickej dostupnosti, cestnej infraštruktúry a počtu pacientov. "Robili sme si komplexnú analýzu na základe, ktorej sme vybrali tento počet a tieto nemocnice, ktoré by si mali dobudovať urgentný príjem," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Podľa ministerstva nemocnica v Malackách nespĺňa stanovené podmienky. "Podmienky z hľadiska počtu odbornosti, materiálno- technického vybavenia či počtu hospitalizácií," dodala Eliášová.

"Dozvedeli sme sa, že tieto nemocnice majú mať neurologické oddelenie, ktoré my nemáme. Ale keď si pozrieme všetky nemocnice, ktoré sú zaradené do týchto urgentov prvej triedy, nájdeme tam aj iné nemocnice, ktoré sú na tom podobne ako malacká nemocnica," dodáva riaditeľ nemocnice Peter Kalenčík.

Urgent majú Malacky momentálne vďaka Bratislavskému samosprávnemu kraju. "Ak by nemocnica v Malackách nedostávala finančnú podporu od BSK, nedokáže tento urgentný príjem prevádzkovať,"

Súvisiace články

Najčítanejšie správy