Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vojna medzi Kiskom a Ficom pokračuje. Premiér klame, vyhlásil prezident
Zdielať na

Vojna medzi Kiskom a Ficom pokračuje. Premiér klame, vyhlásil prezident

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico vedel o daňových problémoch prezidenta Andreja Kisku, ale nie vďaka nejakým anonymným dokumentom, ale priamo od prezidenta. Ako Fico informoval počas nedeľného vyhlásenia, o svojich problémoch mu povedal sám prezident pred rokom v bratislavskom hoteli Bôrik v prítomnosti ďalších svedkov.

Na vyhlásenia premiéra reagoval v pondelok popoludní ak samotný prezident, ktorý na sociálnej sieti zverejnil video s titulkom "Premiér klame". 

"Som človek, ktorý rád veci vybavuje priamo, z očí do očí. Ale vždy som rešpektoval, že obsah neverejných rozhovorov sa nepatrí zverejňovať. Žiaľ, s pánom premiérom sa mi opakovane stáva, že sa z médií dozviem veci, ktoré medzi nami údajne odzneli a ktoré som údajne povedal. Včera opäť raz zverejnil veľmi čudnú verziu jedného nášho stretnutia v hoteli Bôrik," povedal prezident a dodal, že vie, že ľudia majú iné starosti, ako sledovať "jeho" kauzu krátenia daní. Tiež doplnil, že bol v domnienke, že tento problém počas posledného víkendu dostatočne vysvetlil. Zároveň ale priznal, že rozhovor o vyšetrovaní firmy, ktorej je spolumajiteľom s premiérom viedol. 

"Asi pred dva rokmi som sa naozaj zúčastnil stretnutia v hoteli Bôrik, na ktorom bol premiér, generálny prokurátor a vtedajší riaditeľ SIS. Pri rozhovore som sa zmienil, že sa vedie vyšetrovanie voči rešpektovanej firme, v ktorej som spolumajiteľom, a že mám obavu, že môže byť zneužité na diskreditačnú kampaň proti mojej osobe. Nič viac," doplnil Kiska, ktorý vo videu vyhlásil, že nikdy sa nič nesnažil vybaviť. "To, čo premiér hovoril včera verejne a v auguste pred zástupcami mimovládnych organizácií neverejne, je lož. Premiér klame. Je to absolútna lož. Môžem len potvrdiť dnešné slová generálneho prokurátora, že nikdy som nič pre žiadnu moju spoločnosť u orgánov činných v trestnom konaní nevybavoval. A už keď som takto prinútený verejne rozprávať o našich rozhovoroch s predsedom vlády, je dôležité poznať celý príbeh. Pretože pán premiér vynechal zaujímavú časť." 

Fico to poprel

Premiér podľa Kisku už v auguste hovoril o prezidentovi, že je daňový podvodník. Obaja sa o tom rozprávali počas gratulácie k premiérovým narodeninám v polovici septembra. "S premiérom som sa o danej veci rozprával ešte raz, a to, keď sa diskreditačná kampaň už rozbehla. Presne 15. septembra tohto roka, keď som mu bol zablahoželať k narodeninám - som predsedovi vlády osobne povedal, že mám informácie, podľa ktorých už začiatkom auguste o mne rozprával na úrade vlády ako o daňovom podvodníkovi. A že to všetci ešte len uvidia. Vtedy to poprel. S tým, že sú to výmysly. Že nič také nikdy nepovedal," doplnil prezident a pokračoval. "Môžem iba zopakovať, že ma táto situácia veľmi mrzí. Žiaľ, ak som mal doteraz podozrenie, že v prípade úniku informácií ide o zneužitie štátnej moci, po včerajšku o tom vôbec nepochybujem. Privítal by som, keby sa naše politické spory týkali toho, ako riešiť množstvo pálčivých problémov, ktoré ľudí na Slovensku trápia. Za seba môžem sľúbiť, že sa nedám znechutiť, ani odradiť," uzavrel Kiska. 

Na video zverejnené prezidentom na sociálnej sieti v pondelok popoludní reagoval aj premiér Robert Fico. "V plnom rozsahu trvám na svojom včerajšom stanovisku, ktorým som len reagoval na snahu umelo ma zatiahnuť do daňového škandálu pána prezidenta. Prezident dnes potvrdil, že sa o svojich daňových problémoch zmienil osobne dávno predtým, ako sa o nich dozvedela verejnosť. Zároveň potvrdil, že v prítomnosti generálneho prokurátora otvoril otázku vyšetrovania jeho firmy. Generálny prokurátor tvrdí, že na takom stretnutí nebol a prezident, naopak, tvrdí, že sa takéto stretnutie uskutočnilo. Tak sa pýtam, kto tu klame?," pýta sa premiér vo svojom stanovisku. 

Do hry vstúpil Čižnár

V hre sa však objavila už aj postava generálneho prokurátora. Zatiaľ čo Fico naznačuje vybavovanie daňových problémov, čo Kiska striktne odmieta, generálny prokurátor odkazuje, že ho nikto nikdy o žiadnu, ľudovo povedané, službu, nepožiadal.

"Jaromír Čižnár nebol účastný stretnutia, resp. rozhovorov, ktoré odzneli včera od pani Wienk a premiéra Roberta Fica. Preto sa generálny prokurátor k poznatkom pána premiéra a k reakcii pána prezidenta nevie relevantne vyjadriť," odkázala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. 

Mediálnym priestorom lietajú horúce odkazy. Nikto však doteraz jednoznačne nepovedal, či vôbec, alebo kedy prezident účtovníctvo rodinnej firmy zverejní. Podľa jeho hovorcu tak urobí podľa výsledkov vyšetrovania až po jeho skončení.

Spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej spolumajiteľom je prezident Andrej Kiska, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Daňová kontrola ukázala, že KTAG na dani z príjmov zaplatila o 27-tisíc eur menej než mala, spoločnosť po vyšetrovaní chybu priznala, oľutovala a daň doplatila, čím trestnosť tohto činu zanikla. Firma si okrem toho za apríl 2014 v prípade nákladov na propagáciu Kisku chcela od štátu uplatniť vratku DPH v sume 146 307,82 eura, daňový úrad však vratku neuznal.

Súvisiace články