Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Hypotéky pre mladých budú mať iné pravidlá
Zdielať na

Hypotéky pre mladých budú mať iné pravidlá

BRATISLAVA / Daňové zvýhodnenie hypoték pre mladých, teda ľudí do 35 rokov, sa bude meniť. Zákon z dielne ministerstva financií zavedie daňový bonus na zaplatené úroky pri úveroch. Nový systém nie je apriori zlý, ale odborníci majú výhrady. Rozhodne ľuďom neuľahčí život a môžu získať menej peňazí.

Ľudia do 35 rokov dostanú po novom podporu v podobe daňovoodpočítanej položky. Žiadateľ musí mať priemerný plat vypočítaný z príjmov uvádzaných v daňovom priznaní v maximálnej výške 1,3 násobku priemernej mesačnej mzdy.

Zvýhodnenie má byť vo výške 50 percent zo zaplatených úrokov. "Maximálne ale zo sumy 50 tisíc eur a zastropovali sme tento bonus na 400 eur ročne," uviedol minister financií Peter Kažimír.

Nárok na bonus má vzniknúť v piatich po sebe idúcich rokoch. Uplatňovaný môže byť vždy na konci daňového obdobia.

Nový systém bude mať pre mladých jednu nevýhodu. Teraz im chodila bonifikácia na účet automaticky. "Teraz bude na mladých, aby si podali daňové priznanie, aby si od banky vyžiadali potvrdenie o zaplatených úrokoch a následne to dali svojmu zamestnávateľovi," uviedla pre televíziu JOJ Angelika Farkašová, vedúca Oddelenia úverových produktov vo VÚB.

Minister financí Peter Kažimír si myslí opak. "Nie je to zložitejšie, je to iný druh úkonu," hovorí Kažimír. Nárok na bonus vzniká len jednému žiadateľovi aj v prípade, ak úver žiada s iným spoludlžníkom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy