Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Figúrka padla, zhnitý systém zostal, tvrdí Remišová. Opozícia chystá mobilizáciu
Zdielať na

Figúrka padla, zhnitý systém zostal, tvrdí Remišová. Opozícia chystá mobilizáciu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koniec Petra Plavčana vo funkcii dnes opozícia označila za úspech ľudí, ktorým záleží na budúcnosti Slovenska. Zároveň túto udalosť využila na to, aby priniesla svoje nápady, ako zlepšiť naše školstvo.

Ako prvá sa k odvolaniu ministra Plavčana vyjadrila opozičná poslankyňa za stranu OĽaNO, Veronika Remišová. Tá hovorila o tom, že odvolaním Plavčana sa kauza čerpania eurofondov nekončí. 

"Minister Plavčan odstúpil a ja ďakujem všetkým ľuďom za úsilie v boji za lepšie a spravodlivé Slovensko. Niekto tvorí hodnotiace kritériá. Čiže celý systém prideľovania eurofondov na vedu a výskum treba prekopať," povedala Remišová. 

Podľa Remišovej treba prestaviť systém prerozdeľovania eurofondov a chce preto aj zvolať opozičnú radu, kde chce spolu so svojimi kolegami vypracovať akýsi manuál, ako má systém prerozdeľovania vyzerať. 

Celý tlačový brífing Veroniky Remišovej si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Zároveň však Remišová potvrdila, že odvolanie Plavčana ju teší, aj keď podľa nej nebol práve minister tou osobou, ktorá by vymyslela pochybný systém prerozdeľovania eurofondov.

Vo štvrtok popoludní reagoval na abdikáciu ministra školstva aj ďalší z lídrov opozície, Richard Sulík. Jeho strana SaS pripravila päť krokov, ktorými by chceli zvýšiť kvalitu vzdelávania.  

Strana SaS súhlasí s tým, že by sa mali opozičné strany stretnúť a spojiť sily. 

"Áno, v krátkej dobe budeme mať opozičnú radu, kde si dohodneme ďalší postup," povedal Sulík. 

SaS sa chce skôr zamerať na ľudí, ktorí o systéme rozhodujú. Pripúšťajú aj možné zmeny v systéme, ako naznačila Veronika Remišová.

"Kde bude mať zmysel vylepšovať zákony, samozrejme aj tam budeme konať," doplnil líder SaS.

Celý tlačový brífing strany SaS si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Expert na eurofondy Ján Rudolf povedal pre televíziu JOJ, že systém čerpania a prerozdeľovania eurofondov je nastavený správne. Problém vidí v tom, že zlyhal ľudský faktor. 

"Aj na križovatke, keď prejdete na červenú, nie je to chyba ani križovatky, ani semaforov, ale je to chyba toho vodiča, teda je to individuálne zlyhanie," myslí si Rudolf. 

Aj keď to tak navonok nevyzerá, situáciu s eurofondmi sa pokúša uhasiť aj vicepremiér pre investície Pellegrini. Už v júni dal ministrovi školstva domácu úlohu, aby do septembra pripravil kompletnú analýzy toho, čo sa udialo.

"Od mája pripravujeme tzv. akčný plán, kde budú napríklad zverejňované hodnotiace hárky, kde bude náhodný výber hodnotiteľov, kde bude zamedzené možnosti na to, aby výzvy využívali novovzniknuté firmy," povedala hovorkyňa Petra Pellegriniho Jana Burdová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy