Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Rezort financií zvažuje zníženie prídavkov, daňového bonusu alebo skrátenie rodičovskej dovolenky
Zdielať na

Rezort financií zvažuje zníženie prídavkov, daňového bonusu alebo skrátenie rodičovskej dovolenky

BRATISLAVA / Škrtaniu vo výdavkoch štátu majú padnúť za obeť rodinné prídavky na deti alebo daňový bonus. Minimálne pre tých, ktorí zarábajú veľa. To by mohlo byť napríklad už približne 1500 eur mesačne v hrubom. Peniaze by sa použili pre tých, ktorí zarábajú málo.

Podľa analytikov z útvaru Hodnoty za peniaze, ktoré patrí pod Ministerstvo financií, sa vďaka tomu vytvorí priestor na zlepšenie zamestnanosti a zníženie chudoby. Tvrdia, že ročne by sa týmito škrtmi "bohatým" ušetrili veľké peniaze. "Navrhujeme úsporné opatrenia vo výške 160 miliónov eur ročne. Zdroje na financovanie nových politík je možné hľadať predovšetkým v plošnej a dlhej podpore rodiny, ktorá tvorí miliardu eur, čo je takmer polovica rozpočtu MPSVaR," povedal Štefan Kišš z Útvaru hodnoty za peniaze MF SR.

Pracuje sa ale takisto aj s variantom, že by sa prídavky na deti, či daňový bonus stopli pri dovŕšení veku dieťaťa 18 rokov. Takéto rôzne obmedzenia mali byť podľa odborníkov už dávno. Napríklad v Českej republike dostáva rodinné prídavky menej ako polovica rodín. "Rodinné prídavky dnes nie sú testované, to znamená rozdávajú sa takisto na ministerské deti ako na deti rodín, ktoré sú skutočne v núdzi. To je príklad neefektívneho použitia verejných zdrojov, takže toto obmedzenie, ktoré je bežné vo svete, aj v Českej republike sú rodinné prídavky obmedzené, vedie k tomu, že tie peniaze, ktoré idú na podporu rodín sú použité efektívnejšie," hovorí Radovan Ďuranna z INESS.

Navrhované zmeny by sa mali dotknúť prídavkov na deti, ktoré sú aktuálne vo výške 23,52 eur mesačne. Tie by sa nevyplácali do 25 rokov, ale len do 18. Nedostávali by ich teda už rodičia vysokoškolákov. A daňový bonus by závisel od výšky zárobku rodiča. Pri vyššom príjme by sa bonus neposkytoval vôbec. Ten je dnes ročne asi 257 eur na jedno dieťa.

V hre je napríklad aj skrátenie rodičovskej dovolenky. S tým ale nesúhlasí ministerstvo práce. Všetky odporúčania budú súčasťou návrhu štátneho rozpočtu v prípade ich schválenia. Ministerstvo práce chce mať lepší prehľad o tom, v akej finančnej kondícii sú rodičia a počkať si preto chce na ročné zúčtovanie daní, aby zistilo, koľko naozaj rodina zarába. "My až vtedy budeme mať objektívne čísla o príjme jednotlivých rodín, jednotlivých domácností. Áno, oslovuje ma, aby sme sa potom venovali otázke do akej miery a ako diferencovať vzhľadom na príjem rodiny jednotlivé príspevky, ktoré sa týkajú tohto charakteru," vyjadril sa k téme minister Ján Richter.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy