Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Veľký úspech slovenských detí a ich psíkov. Sú majstrami Európy
Zdielať na

Veľký úspech slovenských detí a ich psíkov. Sú majstrami Európy

BRATISLAVA / Z Luxemburgu si slovenský tím juniorov a ich psíkov si z Majstrovstiev Európy priniesol dve zlaté medaily. Deti vybojovali najcennejší kov v kategórii družstiev aj so psami veľkosti "small", teda malých, aj veľkosti "large", teda veľkých.

Agility je psí šport, pri ktorom pes prekonáva prekážky. Za dobrými výsledkami sú mesiace tréningov. Pes musí vedieť spolupracovať, byť dobre vycvičený a poslušný, no úspech v súťaži je najmä na pleciach psovoda. Slovenskí juniori, teda deti, dokázali v Luxemburgu, že tím Agility Slovensko vyhovie aj najvyšším očakávaniam. Z Majstrovstiev Európy si priniesli hneď dve zlaté medaily. "Zvíťazili sme v kategórii družstiev "small" aj "large". Družstvo znamená, že musím dať zo seba všetko a musím bežať naplno. Jednotlivec by si bežal sám za seba. Naozaj, chvála deťom," úprimne sa raduje trénerka juniorského tímu Agility Slovensko, Iveta Lukáčová.

Pri súťažiach agility psov nejde len o to, aby pes absolvoval všetky prekážky. "Pes musí prekonávať prekážky presne tak, ako sú zaradené a musí ísť podľa čísel," hovorí Lukáčová. To sa teraz na majstrovstvách jednému psíkovi nepodarilo a jednu prekážku vynechal. Nasledovala diskvalifikácia. Napriek tomu sa dokázali ostatní členovia tímu zmobilizovať a dotiahli to na zlato.

Psi vhodní na trénovanie agility nemusia byť ani tak konkrétnej rasy, ako skôr musia mať vhodný charakter. "Predovšetkým musí mať psík chuť pracovať, temperament a potom to už ide," vysvetľuje Iveta Lukáčová. Deti sa môžu začať tomuto športu venovať zhruba od veku 7 rokov. Psík môže začať behať, keď dovŕši 18 mesiacov. Ideálne je, ak behá so psom jeho majiteľ, ale dá sa si psa aj požičať, no o to prísnejší musí byť tréning.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy