Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Trump ho použil na obhajobu svojho rozhodnutia. Skutočnosť je inde
Zdielať na

Trump ho použil na obhajobu svojho rozhodnutia. Skutočnosť je inde

PITTSBURGH / Prezidenta Trumpa kritizujú nielen ekológovia, ale pridali sa k nim už aj ekonomickí experti. Tí vyvracajú Trumpove tvrdenia, že parížska klimatická dohoda poškodzuje americkú ekonomiku. Proti rozhodnutiu prezidenta spojených štátov sa postavilo aj mesto Pittsburgh. Práve toto mesto spomenul Donald Trump ako príklad, keď obhajoval svoje rozhodnutie. Lenže starosta Pittsburghu má iný názor.

Podľa nemeckého združenia výrobcov strojov a zariadení môže ísť zníženie emisií skleníkových plynov ruka v ruke s hospodárskym rastom. Ak by firmy do svojich plánov zahrnuli investície do úsporných technológií. „Trumpovo odmietnutie klimatickej dohody poškodzuje ekonomiku. Európa a jej spojenci, rovnako ako významné štáty a spoločnosti v USA musia teraz udržať svoj kurz," myslí si Thilo Brodtmann, výkonný riaditeľ VDMA. Čína a Európa už medzitým spoločne v Bruseli vyhlásili, že pôjdu vytýčeným smerom.

"Dnešným dňom zintenzívňujeme našu spoluprácu v oblasti zmeny klímy. Čína a Európa prejavili solidaritu s budúcimi generáciami a zodpovednosť za celú planétu," povedal Donald Tusk, predseda Európskej rady. Podľa odborníkov bude Európa profitovať z investícií do zelených technológií.

Už teraz je jasné, že z ekologicky rozbehnutého vlaku nechcú vyskočiť ani mnohí Američania. Stovky firiem v otvorenom liste kritizovali rozhodnutie prezidenta odstúpiť od parížskej dohody. Podobne reagovali aj vplyvní predstavitelia amerických podnikateľských kruhov. "Tí, ktorí vsadia na parížsku dohodu a zelenú ekonomiku, budú tí, ktorí budú hrať kľúčovú úlohu v ekonomike 21. storočia," myslí si Antonio Guterres, generálny sekretár OSN. 

Trump vo svojom prejave použil ako príklad americké priemyselné mesto Pittsburgh. Vyhlásil, že slúži jeho záujmom a nie parížskym. Voči tomuto sa ohradil, paradoxne, samotný primátor mesta. "Úplne odignoroval posledných 30 rokov, toľko trvalo, aby sme sa opäť postavili na nohy a vytvorili novú ekonomiku v súlade s čistou vodou a ovzduším. Verte mi, Amerika ste týmto nepreukázali službu," vyjadril sa starosta Pittsburghu, Bill Peduto.

Aj keď sa spomína Slovensko ako priemyselná, najmä automobilová veľmoc, hovorí sa o tom, aby sa investovalo do vzdelania a chytrých technológií, aby sme neskončili ako zbankrotovaný Detroit, ktorý zaspal na vavrínoch. A nové technológie sú aj zelené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy