Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
PRIESKUM: Slováci sú jedným z najbohatších národov na svete
Zdielať na

PRIESKUM: Slováci sú jedným z najbohatších národov na svete

BRATISLAVA / Sme jeden z najbohatších národov na svete. Najmä čo sa bývania týka. Vlastný dom alebo byt má na Slovensku až 65 percent dospelých ľudí. V porovnaní s inými krajinami je to obrovské číslo. Vo Švajčiarsku takto býva len päť percent ľudí.

"Je to jedno z najvyšších čísel v rámci Európy. Radíme sa ku krajinám ako je Rumunsko. Narozdiel od západných krajín, kde býva iba päť až desať percent ľudí. Druhým špecifikom Slovenska je, že viac ako 50 percent mladých ľudí býva v takzvaných mama hotels," uviedol riaditeľ Poštovej banky Andrej Zaťko.

V mama hoteloch bývajú prevažne muži, ktorí so sťahovaním čakajú na priateľky alebo manželky. Mladí muži si nemôžu dovoliť vlastné bývanie a podnájom sa im zdá byť drahý. Ženy sa z mama hotelov sťahujú skôr. K mužom, ktorí si už na nové bývanie našetrili. Tieto údaje vyplývajú z priesku Poštovej banky, ktorý zverejnila v pondelok ráno.

Najlacnejšie v okolí Nitry

Najlacnejšie môže Slovák bývať v okolí Nitry, kde sa cena za meter štvorcový pohybuje okolo 617 eur. V Bratislave je to až dvojnásobne alebo trojnásobne viac. Na konci roka 2016 sa priemerná cena vyšplhala na takmer 1 900 eur. Tento rok ceny pôjdu ešte vyššie. Dopyt je stále veľký najmä pre nízke úrokové sadzby hypoték. Tie pri splnení určitých podmienok sľubujú úrok pod jedno percento ročne. "Môže si znížiť úrokovú sadzbu až do výšky 50 percent," uviedol riaditeľ Retail Peter Hajko.

Národná banka ale od 1. marca sprísnila podmienky poskytovania úverov. Ako sa to odrazilo na chuti Slovákov bývať vo vlastnom, ale zatiaľ povedať nevie. Údaje stále vyhodnocuje.

Tabuľka: Ceny za meter štvorcový v jednotlivých krajoch (zdroj: Poštová banka)

Kraj Štvrtý kvartál 2016 Tretí kvartál 2016
Bratislavský kraj 1 832 € 1 818 €
Trnavský kraj 883 € 871 €
Nitriansky kraj 617 € 599 €
Trenčiansky kraj 670 € 653 €
Žilinský kraj 835 € 832 €
Banskobystrický kraj 713 € 684 €
Košický kraj 951 € 928 €
Prešovský kraj 803 € 789 €

Súvisiace články

Najčítanejšie správy