Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Euru hrozí kolaps, tvrdí jeho zakladateľ
Zdielať na

Euru hrozí kolaps, tvrdí jeho zakladateľ

Zdroj: Profimedia

BRUSEL / Euro je podľa jedného z otcov jednotnej európskej meny Otmara Issinga pred kolapsom. Prispela k tomu neuvážená finančná pomoc Grécku a Írsku. Vplyvný profesor tvrdí, že euro potrebuje reformu. Inak zanikne.

Niekdajší prvý ekonóm Európskej centrálnej banky Otmar Issing stál pred rokmi pri zrode jednotnej európskej meny.

Nedávno v rozhovore pre magazín Central Banking vyhlásil, že súčasnej podobe eura hrozí zánik. Tvrdí, že mena, ktorú používa 19 členských štátov EÚ, je zneužívaná. "Domček z karát sa raz zosype," povedal.

Fatálna chyba

Experimentovanie s jednotnou menou trpí podľa jeho slov nepremysleným jednaním politikov. Tvrdí, že je ťažké predpovedať, ako dlho to bude trvať. "Nemôže sa to diať donekonečna," potvrdil.

Európska centrálna banka urobila fatálnu chybu, keď sa rozhodla finančne pomôcť krachujúcim štátom ako Grécko a Írsko.

​Nepravdepodobná spolupráca

Pakt stability podľa profesora zlyhal. Neexistuje žiadny fiškálny mechanizmus zo strany trhu či politikov. Riešenie krízy je podľa neho nemožné bez politickej spolupráce, ktorá je ale nepravdepodobná.

V devízovej dobe začalo euro platiť 1. januára 1999. Valutovú formu niektoré štáty zaviedli o tri roky neskôr. Euro je oficiálnou menou v devätnástich z 28 členských štátov Únie a ďalších desať krajín mimo EÚ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy