Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Junckerov balík: Slovenskí podnikatelia budú môcť čerpať úver do 500 000 eur
Zdielať na

Junckerov balík: Slovenskí podnikatelia budú môcť čerpať úver do 500 000 eur

BRATISLAVA / Slovenskí podnikatelia si budú môcť už od októbra požičať peniaze z banky za výhodnejších podmienok a teda aj lacnejšie ako doteraz. Za týmto krokom stojí Európsky fond pre strategické investície známy pod názvom Junckerov balík alebo plán. Ten bude pre ČSOB banku, ktorá to bude zatiaľ realizovať na Slovensku, zárukou aj pri rizikovejších podnikateľských pôžičkách.

V rámci programu Cosme bude môcť viac ako 5 800 malých a stredných podnikov čerpať úver až do výšky 500 000 eur.

Banka firmám poskytne vyšší limit úveru, možnosť rozložiť si splátky až na 15 rokov, ale aj zníženie úrokovej sadzby o 1 až 1,5 percenta.

"V princípe sa môžu uchádzať o tieto úvery všetky typy podnikov, keďže v minulosti boli z niektorých programov vylúčené doprava a pôdohospodárstvo. Pri tomto programe Cosme ide o akýkoľvek typ podnikania," vysvetľuje generálny riaditeľ ČSOB Daniel Kollár.

Podpora výskumu a inovácii

Európsky investičný fond chce v rámci ďalšieho programu InovFin podporiť aj rýchlo rastúce podniky orientované na výskum a inovácie.

"Podnikatelia, ktorí doteraz predstavovali nejakú rizikovejšiu skupinu, budú mať možnosť dostať sa k takémuto financovaniu aj vďaka tomu, že to riziko na seba prevezme Európska únia, Európska investičná banka a Európska komisia," dodáva podpredseda Európskej komisie pre energetiku Maroš Šefčovič.

Európsky investičný fond vstupuje do vzťahu banka - malý a stredný podnik ako ručiteľ a banke dáva záruku do výšky 50 percent úveru.

"Pozorujeme, že v dnešnej dobe je to veľmi atraktívne pre väčšinu komerčných bánk," ozrejmuje výkonný riaditeľ Európskeho investičného fondu Pier Luigi Gilibert.

Junckerov investičný plán

Európska únia chce takto podporiť malé a stredné podniky v investovaní. Tie totiž nielen zvyšujú HDP, ale aj tvoria 70 percent zamestnanosti. Takzvaný Junckerov investičný plán má v Európskej únii úspech, a preto je už ohlásené ďalšie navýšenie finančných prostriedkov.

"Junckerov investičný balíček sa zdvojnásobí. Do roku 2022 by sme chceli preinvestovať 500 miliárd eur, do roku 2023 by sa táto suma mala vyšplhať na 620 miliárd eur," uzatvára Šefčovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy