Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V daňovom raji na Cypre je už 900 slovenských firiem
Zdielať na

V daňovom raji na Cypre je už 900 slovenských firiem

NIKÓZIA / Slovenské firmy stále vo väčšom opúšťajú Slovensko a odchádzajú za lepšími podmienkami do zahraničia. Dôvodom je nielen výhodnejšie zdanenie, ale aj prehľadnejšia legislatíva. Jedným z najobľúbenejších prístavov pre našich podnikateľov je ostrovný Cyprus, kde oficiálne pôsobí už viac ako 900 našich spoločností. Toto číslo však môže byť oveľa vyššie.

Viete, kde v Európe majú najkvalitnejšie poštové schránky? No predsa na Cypre a preto niet divu, že sa zapáčili aj mnohým Slovákom“.

Nezáleží však na tom, či majú bielu alebo hnedú farbu. Dôležité sú totiž podmienky na podnikanie, ktoré sú na tomto malebnom ostrove veľmi lákavé.

 “Zdanenie daňovníkov je oveľa výhodnejšie ako na Slovensku, v súčasnosti je to sadzba 12,5 %..“ hovorí Alica Orda Oravcová - viceprezidentka SKDP.

 “Na Cypre je politická a právna stabilita, ktorá zaručuje firmám bezpečnú návratnosť ich investícií,“ hovorí Orestis Aristides, majiteľ firmy

“Ponúka anonymitu vlastníctva a je členom Európskej únie,“ hovorí Milan Seliak, z Business Development Consultant Bisnode.

Toto všetko sú lákadlá, ktorým je ťažko odolať. Napriek tomu, že firma so slovenskými vlastníkmi dostane kompletný servis, presunúť jej sídlo na Cyprus sa neoplatí každému. Dôležité sú totiž aj náklady na prevádzku.

Vysoké náklady

"Tie sú okolo tých 3 tisíc eur ročne, teda úspora na dani by mala byť vyššia, ako je táto suma,“ hovorí Alica Orda Oravcová.

Odborníčka na dane však upozorňuje, že robiť nelegálne obchody a obchádzať dane nie je možné. So záujmom Slovákov o túto krajinu to však radikálne neotriaslo.

“V druhom kvartáli poklesol, teraz rastie, dostávame sa na pôvodné čísla z roku 2015,“ hovorí Milan Seliak.

Atraktívna destinácia

“Cyprus je totiž stále atraktívna destinácia pre investorov a to aj napriek bankovej kríze, ktorá postihla krajinu v roku 2013,“ povedal majiteľ firmy Orestis Aristides.

V súčasnosti tak pôsobí na Cypre okolo 900 slovenských spoločností. Ak je však vlastnícka štruktúra zložitejšia, toto číslo môže byť výrazne odlišné.

“Určite tých firiem môže byť niekoľkonásobne viac,“ dopĺňa Milan Seliak.

Dôvodom je fakt, že spolu s Maltou patrí tento ostrovný štát k najvyhľadávanejším daňovým rajom v Európe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy