Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Až 160 000 Slovákov pracuje v zahraničí. Najviac ich smeruje do Rakúska
Zdielať na

Až 160 000 Slovákov pracuje v zahraničí. Najviac ich smeruje do Rakúska

BRATISLAVA / Napriek tomu, že podľa štatistík pracovných príležitostí na Slovensku pribúda, nezamestnaných ubúda a platy rastú, rastie aj počet Slovákov, ktorí pracujú v zahraničí. Oproti minulému roku ich počet vzrástol o 24 tisíc.

V zahraničí pracuje krátkodobo 160 tisíc Slovákov. A teda až šesť a pol percenta všetkých pracujúcich dochádza za prácou do zahraničia.

Krátkodobo znamená, že v tejto štúdii sa analytici a štatistici pozreli na Slovákov, ktorí v zahraničí  pracujú do roka, alebo tam do práce dochádzajú. Vyše 50 tisíc Slovákov dochádza za prácou do Rakúska. Takmer 30 tisíc našincov cestujú za prácou do Česka. A treťou najobľúbenejšou destináciou je už piaty rok Nemecko. 

Jazyková bariéra

"Prvé miesto obsadilo Rakúsko a dvojkou bolo Česko. Je to najmä kvôli dobrej dostupnosti. V Česku najmä neexistuje žiadna jazyková bariéra," vysvetľuje Dominika Ondrová analytička Poštovej banky.

Najviac odchádzajú za prácou mladí ľudia vo veku 25 až 34 rokov. Ale aj starší. A to aj napriek tomu, že už majú  rodiny a často majú aj handicap v tom, že nie sú dobre jazykovo vybavení.

Vyššia úroveň a zárobky

Najväčšou motiváciou je, že za svoju prácu dostanú vyšší plat ako doma. "Slovákom sa stále oplatí cestovať do zahraničia kvôli vyššiemu platu. A to najmä v Rakúsku a Nemecku. Je tam všeobecne vyššia úroveň a vyššie zárobky. Podobne je to v Česku, kde sú stále vyššie priemerné mzdy. Rakúsko je však na tom ešte lepšie," povedala Ondrová.

Zaujímavé je, že za prácou dochádzajú najmä absolventi učňovských škôl bez maturity. Potom stredoškoláci s maturitou a len 15 percent vysokoškolákov. V zahraničí Slováci pracujú najmä v stavebníctve, v zdravotníctve a opatrovateľstve a v priemysle.
 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy