Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rýchly internet pre všetkých do roku 2020, aj pre obce s malým pokrytím
Zdielať na

Rýchly internet pre všetkých do roku 2020, aj pre obce s malým pokrytím

BRATISLAVA / Revolúcia v rýchlosti internetu. To sa hovorí o príchode 5G sietí, ktorý nás čaká už o pár rokov. Prístup na internet bude musieť mať každý Európan. Dohodla sa na tom Európska komisia a členské štáty.

"Každý obyvateľ Slovenska a Európskej únie bude mať v roku 2020 minimálne 30 megabit za sekundu prístup k internetu a polovica obyateľov Slovenska a Európskej únie 100 megabit za sekundu," uviedol europoslanec za Smer-SD Vladimír Maňka.

Problémom sú ale malé obce, pretože nie sú pokryté. A tam sa súkromným investorom často neopláca ísť. Na to zriaďuje Európska komisia špeciálny fond pre strategické investície. Siete tam, kde nechce súkromný investor prísť sa vybudujú cez eurofondy.

Revolúcia v rýchlosti

V súčasnosti je pýchou operátorov 4G sieť, takzvaná LTE sieť. To čo má prísť po nej, bude revolúcia. Internet budeme mať so 100 násobne vyššou rýchlosťou. Pri 4G sieti sťahujeme film desať minút, pri 5G sieti si ikonu sťahovania prakticky nevšimneme.

"My, čo používame internet denne, vlastne prestaneme vnímať čas a rozdiel, či si sťahujeme obrázky, filmy alebo nejaké väčšie súbory," uviedol europoslanec Ivan Štefanec.

Jeden z pilierov

Momentálne sa dohadujú pravidlá na európskej úrovni, budú súčasťou spoločného digitálneho trhu. Na G internet sa musí uvoľniť frekvenčné pásmo, do roku 2018 to musia spraviť všetky členské štáty, aby ho mohli spustiť.

"Je na slovenskom predsedníctve, ako sa pohneme dopredu, pretože rada to už schválila, predložila to komisia a myslím, že Európsky parlament nebude klásť žiadne prekážky, pretože práve vysokorýchlostný internet je jedným z pilierov jednotného digitálneho trhu pre celú Európu," povedala europoslankyňa Monika Smolková. 

Sieťou 5G sa to nekončí. Už teraz začínajú testovať jej nadstavby. Sťahovať by sme mohli rýchlosťou 500 giga za sekundu.

Pozrite si priložené video:

Najčítanejšie správy