Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ministri EÚ rokovali v Bratislave o cenách elektriny
Zdielať na

Ministri EÚ rokovali v Bratislave o cenách elektriny

BRATISLAVA / Ministri hospodárstva a energetiky členských krajín EÚ sa na neformálnej Rade ministrov pre energetiku EÚ snažili vyriešiť otázku vysokých cien elektriny v Európe. Ako uviedol na stredajšej tlačovej besede slovenský minister hospodárstva Peter Žiga, všetci prítomní sa zhodli na tom, že zníženie cien elektriny je pre zvýšenie konkurencieschopnosti Európy potrebné.

"Šéfovia energetických rezortov konštatovali, že pre zníženie cien energie je potrebný likvidný európsky a medzinárodný trh. V EÚ je preto potrebné pokračovať v dostavbe infraštruktúrnych prepojení a v globálnom meradle rozvíjať dialóg s tretími krajinami,“ povedal Žiga.

Eurokomisár zodpovedný za vznik energetickej únie Maroš Šefčovič je presvedčený, že súčasný systém nefunguje. "Máme preregulovaný trh s energiami,“ zdôraznil Šefčovič.

Revízia smernice

Podľa neho v súčasnosti v krajinách EÚ polovicu z ceny elektriny tvoria rôzne poplatky vyplývajúce z rôznych politických rozhodnutí či dane. "Dnešná diskusia ukázala, že sú veľké očakávania od návrhu, s ktorým prídeme koncom tohto roka,“ dodal Šefčovič. Nový návrh, ktorý by mal riešiť aj budúcnosť v otázke cien energií v EÚ, má okrem iného hovoriť o novom dizajne obchodovania s elektrinou. Má taktiež obsahovať revíziu smernice pre obnoviteľné zdroje.

"Chceme obnoviť konkurenciu na trhu s elektrinou, chceme obnoviť fungovanie trhových signálov. Chceme oveľa viac posilniť postavenie zákazníkov,“ povedal Šefčovič.

Budúcnosť v LNG

Eurokomisár zatiaľ nevedel konkretizovať, o koľko by sa mohla cena elektriny pre európskych odberateľov znížiť po realizácií pripravovaných opatrení. "Je to veľmi zložité teraz povedať,“ uviedol Šefčovič s tým, že ich snahou však bude dosiahnuť výraznejší pokles rôznych distribučných a iných poplatkov, ktoré tvoria v EÚ zhruba polovicu z koncovej ceny elektriny.

"Nechcem tým povedať, že všetky sa budú môcť zrušiť, ale určite je tam priestor pozrieť, ktoré tie poplatky sú oprávnené,“ konštatoval Šefčovič, ktorý v otázke znižovania cien elektriny vsádza aj na zvýšenie konkurencie na trhu s elektrinou. "Musíme ten trh v Európe otvoriť,“ zdôraznil Šefčovič. 

Ministri zodpovední za energetiku na neformálnej rade diskutovali aj o budúcnosti plynu LNG v Európe. Ministri vidia v LNG budúcnosť. "Z diskusie vyplynulo, že zabezpečenie realizácie opatrení na diverzifikáciu zdrojov plynu prostredníctvom LNG je pre členské štáty dôležité a je potrebné v tomto úsilí pokračovať,“ uviedol Žiga. Dôležité je podľa vyjadrení ministrov najmä vybudovanie vnútroeurópskej infraštruktúry tak, aby boli dodávky LNG dostupné pre všetky krajiny EÚ.

Pozrite si reportáž redaktora Petra Petrusa:

Zdielať na

Najčítanejšie správy