Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Ak chcete začať podnikať, eseročka je skvelým štartom
Zdielať na

Ak chcete začať podnikať, eseročka je skvelým štartom

Zdroj: Thinckstock

BRATISLAVA / Chceli by ste začať podnikať a hľadáte tú správnu formu podnikania? Neviete sa rozhodnúť medzi živnosťou a obchodnou spoločnosťou?

V súčasnej dobe sa najviac diskutuje o tom, či je lepšie založiť obchodnú spoločnosť a stať sa právnickou osobou, alebo je lepšie zvoliť formu živnosti. Jeden aj druhý typ podnikania má svoje výhody a nevýhody, no pre väčšinu podnikateľov, ktorí myslia svoj biznis vážne, je všeobecne lepším a efektívnejším riešením práve obchodná spoločnosť a konkrétne spoločnosť s ručením obmedzeným.

Začnite zakladaním

Založenie s.r.o. je proces, ktorý je možné zvládnuť v priebehu niekoľkých týždňov a to aj svojpomocne. Pokiaľ si na to všetko ale netrúfate, prípadne ak nemáte toľko času a viete, že v prípade chýb a „preklepov“ by sa mohlo čakanie natiahnuť aj na niekoľko mesiacov, môžete si kúpiť už hotovú a založenú eseročku.

V tomto prípade je ale problémom najmä vyššia cena a rovnako aj fakt, že založená s.r.o. spoločnosť už môže mať nejakú históriu. Ak ju zakladala napríklad osoba s problémovejšou minulosťou, môže sa toto prepojenie objaviť v budúcnosti ako nevýhodné, napríklad ak budete žiadať o registráciu na daň z pridanej hodnoty.

Alternatívou môže byť asistovaná pomoc pri založení spoločnosti, ktorú ponúkajú niektoré firmy. Za určitý poplatok vám budú vedieť pomôcť pri založení a vybavia niektoré úkony, prípadne pripravia zakladateľské listiny a iné potrebné dokumenty. Niektoré ponúkajú tieto služby aj úplne na kľúč, ale tu si priplatíte.

Využite návody dostupné aj online

Druhou možnosťou je využiť internet, ktorý ponúka množstvo návodov, ako na založenie s.r.o. bez chýb a teda aj bez zbytočného zdržania. Napríklad portál Podnikám.sk, ktorý patrí pod známu mediálnu skupinu Webnoviny.sk, sa venuje téme podnikania veľmi obsiahlo a obšírne a ponúka aj kompletný návod, ako si s.r.o. založiť.

Podobne fungujú aj niektoré iné veľké portály alebo spravodajské a mediálne webstránky, ktoré sa venujú z času na čas tejto téme, aj keď možno nie až tak detailne a široko ako špecializované portály o podnikaní. Aj tu je ale možné nájsť informácie týkajúce sa procesu zakladania spoločnosti a jej sprevádzkovania.

Netreba zabúdať ani na to, že najpresnejším zdrojom informácií o podnikaní touto formou je legislatíva, konkrétne napríklad v prípade podnikania cez obchodné spoločnosti je to Obchodný zákonník. Ten síce nehovorí nič o návode, ako si založiť eseročku, ale získate tu informácie o tom, čo všetko vás čaká a neminie pri podnikaní.

Nezabudnite ani na iné záležitosti

Proces zakladania a založenia spoločnosti je spojený napríklad aj s Daňovým úradom, Obchodným registrom a inými úradmi alebo inštitúciami, ktoré nejakou formou sú zapojené do začiatkov podnikania. Na Daňovom úrade je potrebné napríklad pred celým procesom požiadať o súhlas so zápisom do Obchodného registra, čiže aby mohlo prísť k právnemu založeniu spoločnosti.

Svoju úlohu tu zohráva aj Živnostenský úrad, ktorý vydáva pre zakladateľa a spoločníka oprávnenie, ktoré je ale iné ako pri klasickej živnosti. Na záver netreba zabudnúť napríklad ani na také drobnosti ako je založenie podnikateľského účtu a v prípade vyplácania dividend ani na registračnú povinnosť v príslušnej zdravotnej poisťovni. No a samozrejme, ak chcete vedieť aj o iných záležitostiach, znova stačí navštíviť internet a preštudovať si novinky v tejto oblasti.

Práva aj povinnosti

Počas podnikania na vás čaká ešte pomerne veľa povinností, ale aj práv, ktoré takáto činnosť ponúka. Nemali by ste zabudnúť v prvom rade na to, že ak chcete mať čo najmenej starostí a problémov, musíte zveriť napríklad aj účtovníctvo alebo administratívnu agendu do rúk odborníkov, ktorí budú najlepšie vedieť „plávať“ v aktuálnej legislatíve a pravidlách. Uvidíte, že vám ušetria kopec času, energie a nervov.

Najčítanejšie správy