Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vyznáte sa v poistení? 4 rady, ktorých by ste sa mali držať
Zdielať na

Vyznáte sa v poistení? 4 rady, ktorých by ste sa mali držať

Zdroj: Thinkstock

BRATISLAVA / Pre spotrebiteľa nie je nič horšie, ako nemať všetky informácie, ktoré potrebuje pre relevantné rozhodnutie. Vystríhajte sa toho!

Kto už aspoň raz niečo niekedy poisťoval, tak vie veľmi dobre, že vyznať sa v desiatkach produktov je veľmi náročné. To isté platí pre rôzne parametre, limity, výnimky a iné podmienky. Toto všetko vedia poisťovne veľmi dobre využiť vo svoj prospech. Ako sa tomu dá brániť? Veľmi jednoducho - treba mať dostatok informácií a vedieť ich použiť. Preto sa držte nasledujúcich 4 rád.

Majte prehľad

Bez ohľadu na to, či idete uzatvoriť povinné zmluvné poistenie auta, poistiť si domácnosť alebo chcete uzavrieť životné poistenie, základom je mať prehľad. Ten získate najlepšie na internete a úplne ideálne zo zdrojov, ktoré sa na tému poistenia špecializujú. Takým je napríklad portál voFinanciách.sk, ktorý patrí pod skupinu iSITA.

Tento portál sa špecializuje na tému financií, poistenia, bánk a investovania a prináša všetko, čo potrebujete vedieť o tomto svete z pohľadu spravodajského pokrytia. Akákoľvek informácia týkajúca sa financií či poistenia vám neujde a to aj vďaka tomu, že správy sú tu pravidelne aktualizované.

Druhou možnosťou, ako sa dozvedieť čo najviac o poistení, je sledovať okrem rôznych spravodajských portálov aj samotné webové sídla jednotlivých poisťovní. V tomto prípade si však musíte pripraviť dostatok voľného času, pretože prelúskať sa ponukou detailne je náročné. A navyše - každá poisťovňa bude propagovať len svoje produkty.

Porovnávajte podmienky

Veľmi dôležité je mať okrem prehľadu aj jasné porovnanie. To znamená, mať nielen informácie o parametroch, limitoch a podmienkach, ale vedieť si tieto všetky údaje aj porovnať. V takomto prípade môžete tiež skúsiť niektoré porovnávacie portály, prípadne na to môžete ísť „po starom“, čiže manuálnym porovnaním.

Nezabudnite ale na to, že akékoľvek porovnanie musí byť ešte pred uzavretím poistnej zmluvy. Ak zistíte, že ste mohli mať výhodnejšie podmienky u konkurenčnej poisťovni až po uzatvorení poistenia v pôvodnej, je už neskoro a musíte počkať až do konca trvania zmluvného vzťahu. Nikdy ale nepozerajte len na cenu.

Veľmi dôležité je samozrejme dávať pozor aj pri uzatváraní poistenia na poistné podmienky. V minulosti sa už neraz stalo, že niektoré mohli byť pre klienta veľmi nevýhodné. Ak to zistíte až po uzavretí zmluvy, môžete ich napadnúť. Odbornú pomoc a poradenstvo získate v takomto prípade v rôznych spotrebiteľských asociáciách, prípadne môžete osloviť ombudsmana.

Pozor na svoje práva

V súvislosti s poistením vznikajú aj situácie, ktoré nie sú vždy obvyklé. Napríklad, ak príde k poistnému plneniu, môže poisťovňa uplatňovať rôzne výnimky. Či sú oprávnené a či postupuje poisťovňa v súlade s legislatívou, je potom na odbornom posúdení.

Ak chcete poznať najčastejšie situácie, ku ktorým dochádza v takýchto prípadoch, odporúčame webstránku Slovenskej obchodnej inšpekcie. Môžete tu nájsť odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa aj poistných vzťahov. Okrem tejto inštitúcie vykonáva dohľad na poistnom trhu napríklad aj NBS a to najmä v oblasti regulácie a ochrany poistencov a príjemcov poistného plnenia.

Poistenie je založené na tom, aby poisťovňa bola získala od klientov viac prostriedkov, ako vyplatí pri poistných udalostiach - len tak sa dá dosiahnuť zisk. Snaha nevyplácať alebo krátiť poistné je pomerne častá a preto sa treba svojich práv dožadovať aktívne.

Rozhodujte sa rozumom

Táto rada je posledná a najdôležitejšia - nikdy nedajte len na prvý dojem z výhod poistenia. Pri každej prezentácii sa snažia poisťovne predať svoj produkt a teda dávajú do popredia jeho výhody. O nevýhodách alebo obmedzeniach sa musíte dozvedieť vlastnou aktivitou a pátraním. Až po triezvom uvážení by ste si mali potom vybrať poisťovňu a konkrétny produkt.

Najčítanejšie správy