Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dnešným dňom prestávame pracovať na štát, zarábame na seba
Zdielať na

Dnešným dňom prestávame pracovať na štát, zarábame na seba

BRATISLAVA / Od dnešného dňa môžeme slobodne rozhodovať o tom, ako využijeme zarobené eurá. Práve na 2. jún totiž tento rok u nás pripadá deň daňovej slobody.

Práve 2. jún je deň, odkedy pomyselne prestávame robiť na štát a začíname pracovať pre seba a naše rodiny. V porovnaní s rokom 2015 sme si polepšili o dva dni.

Sviatky a priestupný rok

"Vláde tento rok vpadli vhod štátne sviatky a prestupný rok, lebo sme mali viac pracovných dní v roku 2015," uviedol riaditeľ Nadácie F.A.Hayeka, Matúš Poštvanec.

"Tento rok obyvatelia robia pre štát 106 a nie 105 dní ako vlani," uviedol analytik Martin Lindák.

V roku 2008 pripadol Deň daňovej slobody na 22. máj. Na to, aby sme tento deň zopakovali, by vláda musela dotiahnuť výdavkové kohútiky. Na daniach totiž vyberá viac, no zároveň aj viac míňa. "Ak si prerátame, koľko zaplatíme priemerne na verejných výdavkoch, tak je to 5 657 eur," hovorí ekonomický analytik INESS Róbert Chovanculiak.

"Myslím si, že štát nie je najlepší hospodár v mnohých oblastiach," dodáva Pošvanc.

Môžeme si dovoliť menej

Nie všetci Slováci sú zaťažení daňami rovnako. Záleží na výške mzdy, rodinnom stave, počte detí či spotrebovaných tovaroch a službách.

Celkovo si ale s minulým rokom môžeme dovoliť menej. "Hlavný dôvod je, že Slováci míňajú viac a tým aj viac platia na spotrebných daniach," uviedol analytik Martin Lindák.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy