Skoro jasno
16°
Bratislava
Tisíce detí z osád dosiahne dospelosť, treba ich umiestniť na trhu práce
Zdielať na

Tisíce detí z osád dosiahne dospelosť, treba ich umiestniť na trhu práce

BRATISLAVA / Na Slovensku podľa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny ubúda nezamestnaných. Aktuálne čísla sú najnižšie. Odborníci ale upozorňujú na nášľapné míny, ktoré tento rezort v najbližších štyroch rokoch čakajú.

"Dosahujeme sedemročné minima v nezamestnanosti a sedemročné maximá v zamestnanosti," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter na svojej poslednej tlačovej konferencii.

Miera evidovanej nezamestnanosti klesla vo februári na 10,9 percenta. Richter uviedol, že ak pôjde všetko ako má, mohla by klesnúť koncom roka až na deväť percent. "Tým, že evidujeme tridsaťpercentný medziročný nárast pracovných ponúk za mesiac február, tak situácia na trhu práce je pozitívna," uviedla Katarína Klembalová z portálu profesia.sk.

Nášľapné míny

Hoci sa vývoj môže zdať pozitívny, odborníci varujú pred nášľapnými mínami, ktoré čakajú na budúcu vládu v tomto rezorte.

veľkým problémom bude nedostatok ľudí, ktorí by mali na pracovných pozíciách nahradiť odchádzajúce silné povojnové ročníky. Varovný prst odborníci dvíhajú aj v nestabilizovanom dôchodkovom systéme a problémami so staršími ľuďmi.

O nich sa nebude mať kto postarať či už v nemocniciach alebo sociálnych zariadeniach. Slovensko má problém aj pri dlhodobo nezamestnaných. "Počet nezamestnaných na rok a deň klesol, ale počet nezamestnaných nad štyri roky, počet nízkovzdelaných alebo počet nezamestnaných v hladových dolinách rástol, tvrdí Viliam Páleník z Inštitútu vzdelanosti.

"Na to nebudú stačiť doteraz používané nástroje," dodal minister Richter.

Plnoletosť dosiahne 24 000 detí

Inštitút vzdelanosti upozorňuje aj na problém ľudí, ktorí sú pri hľadaní miesta diskriminovaní a v ďalších štyroch rokoch prídu na trh práce. "V najbližších štyroch rokoch 24 tisíc detí v týchto segregovaných osadách dosiahne plnoletosť. Mali by sme ich začleniť na trh práce," dodal Páleník.

Ministerstvo zatiaľ konkrétne riešenia predstaviť nechce. Urobí to až ďalší minister práce. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude opäť Ján Richter.

"Priority boli pomenované v prioritách budúceho vyhlásenia," dodal Richter. "Z pohľadu dlhodobej nezamestnanosti rómskych komunít v prioritách nie je nič," dodal Páleník.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy