Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Europoslanci podporili vyššie dotácie na ovocie a mlieko do škôl
Zdielať na

Europoslanci podporili vyššie dotácie na ovocie a mlieko do škôl

ŠTRASBURG / Europoslanci v utorok rozhodli, že podporia finančné posilnenie programu, vďaka ktorému dostávajú školáci v celej Európskej únii dotované mlieko a mliečne výrobky a tiež čerstvé ovocie a zeleninu. Ročný rozpočet na príspevky na zdravšie stravovanie by mal vzrásť o 20 miliónov eur na celkových 250 miliónov eur.

Dotované dodávky mlieka a mliečnych výrobkov do škôl v EÚ bežia už od roku 1977, v školskom roku 2013/2014 sa takto mlieko dostalo k 19 miliónom žiakov.

Príspevky na ovocie a zeleninu pre školopovinné deti únia poskytuje od roku 2009, a pred dvomi rokmi vďaka nim dostalo tieto produkty desať miliónov detí.

Tieto programy, ktoré majú propagovať zdravšie stravovanie detí, navrhla Európska komisia pred dvomi rokmi zlúčiť.

Tento krok teraz podporil europarlament, predbežný súhlas už vyslovili aj členské štáty.

Zdravšie produkty

Ďalší z návrhov komisie, ktorý sa týkal zúženia okruhu dotovaných výrobkov, naopak u poslancov podporu nenašiel. EK pôvodne chcela, aby sa finančná podpora týkala len podľa jej názoru zdravších produktov - neochuteného mlieka a mliečnych výrobkov. Zákonodárcovia ale dospeli k názoru, že napríklad ovocné jogurty či ochutené mlieka sú u detí natoľko populárne, že by takáto reštrikcia bola kontraproduktívna.

"Údaje z 90. rokov ukazujú, že deti, ktoré mali na raňajky k dispozícii len neochutené mlieko, v krátkom čase ešte viac znížili jeho spotrebu a mlieko v niektorých prípadoch prestali piť. Bolo by preto naivné očakávať, že zo sladených limonád či cukroviniek deti ihneď prejdú na výrobky z neochuteného mlieka," uviedol český europoslanec Stanislav Polčák, podľa ktorého je prijatý návrh rozumným kompromisom.

Deti s nadváhou

Podľa europoslancov je nevyhnutné zdravšie stravovanie školopovinných detí propagovať najmä s ohľadom na rastúci podiel európskych školákov, ktorí trpia nadváhou.

Podľa štatistík je v EÚ 20 miliónov detí, ktoré majú prebytočné kilogramy. Deti a dospievajúci podľa odborníkov denne zjedia len asi 30 až 50 percent odporúčanej dennej dávky čerstvého ovocia a zeleniny.

Pozrite si reportáž priamo zo Štrasburgu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy