Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Česi a Slováci majú v Číne farmu priateľstva aj vinárstvo
Zdielať na

Česi a Slováci majú v Číne farmu priateľstva aj vinárstvo

PEKING/BRATISLAVA / Slováci a Česi majú už viac ako 50 rokov v Číne vlastnú farmu. Nejde ale hospodárstvo, aké poznáme my. Vznikať začala v roku 1955 počas tamojšej hospodárskej krízy.

Počas hospodárskej krízy v Číne v roku 1955 prichádzala pomoc zo všetkých spriatelených krajín, vrátane Československa. Vtedajšia komunistická vláda poslala pomoc v podobe strojov a odborníkov na ich obsluhu.

"Dali im viac ako 700 poľnohospodárskych strojov, traktorov či kombajny," uviedol slovenský veľvyslanec v Číne František Dlhopolček.

Farma priateľstva

Hospodársku pomoc Číňania nerozdelili. Nechali ju na jednom mieste. Vytvorili Farmu čínsko-československého priateľstva. Asi 350 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Peking. "Slováci a Česi nám veľmi pomohli. Farma sa mohla vašou podporou dynamicky rozvíjať. Aj preto to už dnes nie je iba o poľnohospodárstve," tvrdí prezident Číny Lv Zhenhua.

Miliónová metropola

Kým donedávna malo družstevné mestečko 50 tisíc obyvateľov, ambíciou Číňanov je vybudovať z neho miliónovú metropolu. Ekonomiku spriatelenej farmy dnes okrem obrovskej poľnohospodárskej produkcie vo veľkom tvoria aj príjmy z tunajšej ropnej rafinérie. Prispievajú aj Slováci. Svoje miesto si tu našlo aj naše vinárstvo.

Farma ale nie je typickou farmou. "Farma dnes predstavuje dynamický prvok, ktorý zodpovedá celkovému vývoju v Číne," uviedol slovenský veľvyslanec František Dlhopolček.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy