Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Čína vyčistila pre vojenskú prehliadku oblohu nad Pekingom, smog sa vrátil
Zdielať na

Čína vyčistila pre vojenskú prehliadku oblohu nad Pekingom, smog sa vrátil

PEKING / Počas veľkej vojenskej prehliadky pri príležitosti 70. výročia porážky Japonska v druhej svetovej vojne, bola aj povestne znečistená obloha nad hlavným mestom Činy azúrovo modrá.

Dvadsaťštyri hodín po prehliadke už oblohu nad Pekingom znova pokrýval smog. Mnohí obyvatelia si lámali hlavu nad tým, prečo to prišlo tak rýchlo.

Pozastavili výrobu

V pondelok čínska vláda všetko vysvetlila, napísal portál latimes.com. Podľa ranných správ v štátnom denníku Peking Times, úradníci pozastavili alebo obmedzili prevádzku 12 255 uhoľných kotlov, tovární a staníc na miešanie cementu, ktoré sa nachádzajú v siedmich provinciách. Približne 5 700 podnikov bolo v práve v Pekingu a v provincii Che-pej, ktorá obklopuje mesto.

Okrem uzavretia tovární, orgány obmedzili aj počet áut na deň. Opatrenia vláda začala robiť už koncom augusta.

Najmodernejšie systémy

Čínska armáda predviedla na veľkej vojenskej prehliadke v Pekingu svoje najmodernejšie zbraňové systémy. Prehliadka sa konala pri príležitosti 70. výročia porážky Japonska v druhej svetovej vojne, ktorá ukončila boje v Ázii.

Dianie v centre Pekingu pozorne sledovali zahraniční pozorovatelia, ktorí sa najviac zaujímali práve o prípadné novinky vo vojenskom potenciáli Číny. V tomto smere však podľa agentúry AP zrejme nedošlo k veľkým prekvapeniam.
Čína okrem iného domácej i zahraničnej verejnosti predviedla najnovšiu verziu svojich medzikontinentálnych balistických striel DF-5B, schopnú niesť jadrové hlavice. Ide pravdepodobne o raketu s najdlhším doletom v čínskom arzenáli, ktorá dokáže zasiahnuť akékoľvek miesto na svete, uviedla agentúra DPA.

Protilodné balistické strely

Pozorovateľov tiež zaujali protilodné balistické strely DF-21D, schopné zneškodňovať veľké lietadlové lode. DPA v tejto súvislosti poznamenala, že Čína s nevôľou sleduje pohyb amerických lietadlových lodí v spornom východoázijskom regióne, kde má Peking územné spory so svojimi susedmi.
Čínska armáda sa dnes pochválila aj bojovými lietadlami J-15, známymi pod označením "lietajúce žraloky". Ide o stroje, ktoré dokážu štartovať a pristávať na lietadlových lodiach.

V rámci prehliadky predviedli tiež bombardér stredného doletu H-6K, schopný zasahovať ciele po celej Ázii a údajne aj podnikať jadrové útoky. Toto lietadlo má podľa DPA čeliť skupinám bojových plavidiel, ktoré sa sústreďujú okolo amerických lietadlových lodí.

Účastníci pekinskej prehliadky mohli vidieť aj najmodernejší typ čínskych bojových tankov tretej generácie 99A2, viacero druhov bezpilotných lietadiel, protilietadlových systémov, samohybných diel a rôznych ďalších zbraní.
Veľkolepú scénu v Pekingu celkovo vytvorilo vyše 12.000 vojakov, 500 kusov bojovej techniky a 200 lietadiel rôzneho typu. Čínska armáda je najväčšia na svete a v súčasnosti má 2,3 milióna vojakov.

Pozrite si zábery z čínskej vojenskej prehliadky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy