Jasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Čína predvádza svoju vojenskú silu, v Juhočínkom mori cvičí ostrou muníciou
Zdielať na

Čína predvádza svoju vojenskú silu, v Juhočínkom mori cvičí ostrou muníciou

PEKING / Čína uskutočňuje v južnom mori cvičenie, ktorým testuje svoju vojenskú silu. Čínska tlačová agentúra Xinhua uviedla, že počas cvičenia vypálili desiatky rakiet a torpéd.

Čínske námorníctvo cvičí v Juhočínskom mori, aby zlepšilo svoje námorné bojové schopnosti, tvrdia štátne médiá.

Cvičenie ostrou muníciou

Do "cvičenia ostrou muníciou" sa v utorok zapojilo najmenej 100 námorných plavidiel, desiatky lietadiel, riadených striel, Druhý delostrelecký oddiel či zložky informačnej vojny uviedla čínska agentúra s odvolaním sa na zdroj z námorníctva.

Zdroj dodal, že jednotky vypálili desiatky rakiet a torpéd a taktiež obrovské množstvo munície. Počas cvičenia jednotky testujú protivzdušnú obranu v námorníctve a systému včasného varovania, napísal britský The Guardian.

Čína v posledných rokoch rozšírila svoje námorníctvo. V roku 2012 uviedla do prevádzky svoju prvú lietadlovú loď.

Mierové využitie

Čína buduje v Juhočínskom mori umelé ostrovy a tvrdí, že ich využitie bude čisto mierové. Okolité krajiny sú znepokojené tempom, akým sa Čína snaží upevniť kontrolu nad regiónom. Spojené štáty sa obávajú, že v spornej oblasti zavedie identifikačnú zónu pre lietadlá.

Vysoký predstaviteľ čínskej armády na bezpečnostnej konferencii v Singapure to nevylúčil. Povedal ale, že všetko bude závisieť od bezpečnostnej situácie v regióne.

Pokiaľ by Čína identifikačný systém ADIZ (Air Defense Identification Zone) skutočne zaviedla, potom by sa všetky lietadlá prelietavajúce nad oblasťou museli hlásiť čínskym úradom.

V Juhočínskom mori vedú niekoľko územných sporov, ktoré občas prerastú v mierne konflikty, pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy