Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Čína rieši spor o územie, stavia si vlastné umelé ostrovy
Zdielať na

Čína rieši spor o územie, stavia si vlastné umelé ostrovy

HONGKONG / V Juhočínskom mori vedú niekoľko územných sporov, ktoré občas prerastú v mierne konflikty. Napríklad súboj sa vedie o Spratlyove ostrovy, na ktoré si robí nárok Čína, Taiwan, Filipíny, Malajzia, Brunej či Vietnam. O ďalšie územia súperia Čína s Japonskom. Peking sa preto rozhodol vyriešiť niektoré spory originálne. V mori si postavia vlastné umelé ostrovy a ich okolie potom zrejme vyhlásia za svoje územie.

Podľa admirála amerického loďstva v Tichom ocenáne Harryho Harrisa Čína betónuje a nanáša piesok na koralové útesy v Juhočínskom mori. Vytvorila tak štyri kilometre štvorcové novej pevniny.

Na satelitných fotografiách vidno, ako postupne rastie umelý ostrov a nakoniec na ňom vyrastie aj heliport, informuje server news.com.au.

"Aké sú presné zámery Číny zatiaľ nie je jasné, ale tieto ostrovy by Peking mohol využiť vojensky, aby tak podporil svoje nároky na územie v Juhočínskom mori," povedal admirál Harris na konferencii Australian War Memorial v Austrálii.

V Spojených štátoch rastú obavy, že podobné akcie Číny postupne nestabilizujú celý región. Do roku 2020 preto USA plánuje presunúť do Tichého oceánu až 60 percent všetkých svojich vojnových lodí. Jedným z hlavných dôvodov je práve rozpínavosť najľudnatejšej krajiny sveta.

Čína si stavia vlastné umelé ostrovy v mori, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy