Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Čína zabavila toaletný papier s karikatúrami vodcu Hongkongu
Zdielať na

Čína zabavila toaletný papier s karikatúrami vodcu Hongkongu

HONGKONG / Čínske úrady zabavili tisíce roliek toaletného papiera a balení papierových vreckoviek, na ktorých sú vyobranené karikatúry hongkongského vodcu Leunga Čchun-jinga- Hongkongská Demokratická strana, ktorá predajom tohto tovaru získala financie, označila krok úradov za porušenie slobody prejavu.

Úrady zabavili 7 600 roliek toaletného papiera a 20 tisíc balení papierových vreckoviek priamo v továrni. Leung je teraz v očiach hongkongskej verejnosti silno nepopulárny a tovar, ktorý ho zosmiešňuje, ide dobre na odbyt, upozorňuje britský server BBC.

Demokratická strana uviedla, že vlani pri oslavách čínskeho Nového roka toaletný papier s Leungovým vyobrazením vypredala a tento rok plánovala jeho ďalší predaj, aby získala financie.

Tovar za jedenásťtisíc eur

Podpredseda strany Lo Kin-chej vyhlásil, že hodnota zabaveného tovaru je približne 12 900 dolárov (vyše 11 tisíc eur). Dodal, že úrady zabavený tovar nijako nezdôvodnili.

V Hongkongu, ktorý sa v roku 1997 vrátil pod čínsku správu, sa vlani konali rozsiahle demonštrácie volajúce po väčších politických slobodách. Peking síce povolili Hongkongu voľby, ale chce mať dohľad nad výberom kandidátov.

Takto vyzerali demonštrácie v Hongkongu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy