Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Demonštrantov sa pokúsil napadnúť dav odporcov, hnutie vnímajú ako nezákonné
Zdielať na

Demonštrantov sa pokúsil napadnúť dav odporcov, hnutie vnímajú ako nezákonné

HONGKONG / Niekoľko stoviek rozhnevaných ľudí sa v pondelok pokúsilo zaútočiť na barikády v Kongkongu. Tie zriadili tamojší prodemokratickí demonštranti v rámci okupácie mestského centra, ktorá pokračuje už tretí týždeň.

Dav tvorený z veľkej časti mužmi v strednom a vyššom veku pokrikoval slogany, ktorými vyzýval na uvoľnenie zatarasenej hlavnej triedy a označoval protestné hnutie Occupy Central za "nezákonné".

K odporcom sa pridali aj taxikári, pričom niektorí sa dostali s vozidlami až k barikádam a trúbili klaksónmi, aby vyjadrili svoj hnev z narúšania premávky.

Skupiny od seba oddeľovali policajti, ktorí z miesta odviedli viacerých maskovaných mužov snažiacich sa vyvolať potýčky.

Jeden z ľahko zranených demonštrantov dokonca tvrdil, že ho napadli členovia zločineckých gangov známych ako Triády. Napätie sa neskôr zmiernilo a väčšina odporcov sa rozišla.

Takto vyzerá situácia v Hongkongu:

Desaťtisíce demonštrantov

Najrozsiahlejšie protesty v Hongkongu od návratu pod čínsku správu v roku 1997 vypukli koncom septembra a vyvolalo ich rozhodnutie, na základe ktorého bude musieť kandidátov do prvých priamych volieb v Hongkongu naplánovaných na rok 2017 najskôr odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu v Pekingu.

Šéf hongkonskej samosprávy Leung Čchun-jing požiadavky demonštrantov opakovane odmietol, na čo druhá strana vyzvala na jeho odstúpenie a pohrozila okupáciou vládnych budov.

Čínske vedenie považuje požiadavky demonštrantov za neoprávnené a "odsúdené na neúspech". Ulice v okolí sídla hongkonskej samosprávy a ďalšie priestranstvá v uplynulých týždňoch zapĺňali desaťtisíce ľudí, momentálne je však počet protestujúcich už oveľa nižší.

SITA

Najčítanejšie správy