Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Demonštrácie v Hongkongu pokračujú, vodca zvažuje dialóg so študentami
Zdielať na
Zahraničie

Demonštrácie v Hongkongu pokračujú, vodca zvažuje dialóg so študentami

HONGKONG / Hongkonský vodca Leung Čchun-jing vo štvrtok oznámil, že jeho vláda je pripravená začať rozhovory so študentami, ktorí už takmer tri týždne demonštrujú v uliciach mesta za demokratické voľby. Dialóg by mohol začať budúci týždeň.

Minulý týždeň ale hongkonské úrady rozhorčili demonštrantov, keď naplánované rokovanie na poslednú chvíľu zrušili s tým, že dialóg nemá šancu priniesť konštruktívne výsledky.

Predseda výkonnej rady Hongkongu Leung však zmenil názor a tvrdí, že hongkonskí predtavitelia v posledných dňoch viedli so študentami dialóg cez prostredníkov. Podľa Leunga by sa tak už budúci týždeň mohla uskutočniť schôdzka, na ktorej by obe strany riešili požiadavky protestujúcich. Demonštranti navrhujú demokratické reformy.

"Posledných pár dní boli istí prostredníci v kontakte s Hongkongským študentským zväzom. Vyjadrili sme želanie, aby sa obe strany čo najskôr stretli," uviedol Leung.

Leugovo oznámenie by mohlo znamenať prielom v moemntálne politickej kríze, ktorá od 28. septembra ochromuje mesto, v ktorom demonštranti blokujú hlavné dopravné ťahy.

Rozohnali dav

Polícia sa v uplynulých dňoch snažila demonštrantov vyhnať z kľúčových miest vo vládnej a obchodnej štvrti. Vo štvrtok opäť použila kasery, aby rozohnala dav, ktorý zablokoval hlavnú ulicu pri sídle Leunga, pretože chcú jeho rezignáciu.

Stovky aktivistov sa zhromaždili i pred policajnými kasárňami v susednej štvrti Wan Čchaj, aby protestovali proti stredajšiemu zadržaniu štyridsiatich piatich demonštrantov.

Pri sílde výkonnej rady sa protestujúci zhromaždili s plastikovými zábranami, ktoré ich mali uchrániť pred zásahom polície. Strážcovia poriadku napriek tomu proti demonštrantom použili kasery a protest rozprášili.

Takto vyzeral nočný záasah policajtov v Hongkongu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy