Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Čína má právo budovať ostrovy, tvrdí. USA sa obávajú narušenia bezpečnosti
Zdielať na
Zahraničie

Čína má právo budovať ostrovy, tvrdí. USA sa obávajú narušenia bezpečnosti

SINGAPUR / Čína buduje v Juhočínskom mori umelé ostrovy a tvrdí, že ich využitie bude čisto mierové. Okolité krajiny sú znepokojené tempom, akým si Čína snaží upevniť kontrolu nad regiónom. Spojené štáty sa obávajú, že Čína v spornej oblasti zavedie identifikačnú zónu pre lietadla.

Vysoký predstaviteľ čínskej armády na bezpečnostnej konferencii v Singapure to nevylúčil. Povedal ale, že všetko bude závisieť na bezpečnostnej situácii v regióne.

Pokiaľ by Čína identifikačný systém ADIZ (Air Defense Identification Zone) skutočne zaviedla, potom by sa všetky lietadlá prelietavajúce nad oblasťou museli hlásiť čínskym úradom.

Zhoršenie situácie

Spojené štáty kroky Číny kritizujú a obávajú sa, že by tieto aktivity mohli obmedziť navigáciu a rovnako zhoršiť bezpečnostnú situáciu v regióne.

Zástupca náčelníka štábu čínskej armády admirál Sun Ťien-kuo zopakoval, že aktivity Pekingu v Juhočínskom mori sú mierové a legitímne. Povedal ale, že niektoré krajiny sa snažia tému využiť k tomu, aby zasiali "semeno sváru".

"Nie je žiadny dôvod kauzu okolo Juhočínskeho mora nafukovať," povedal podľa agentúry Reuters admirál. Vyhlásenie identifikačnej zóny podľa neho závisia na prípadnom ohrození námornej alebo leteckej bezpečnosti.

Ostrá kritika

Americký minister obrany Ashton Carter už v sobotu na konferencii Čínu ostro kritizoval za snahu nárokovať si územie v Juhočínskom mori. Za jediné riešenie sporov v oblasti označil "okamžité a trvalé zastavenie" územných požiadaviek všetkých zúčastnených strán.

Čínu taktiež kritizoval, že v mori buduje umelé ostrovy, čo je podľa neho porušením medzinárodného práva a ohrozením bezpečnosti v regióne. Čína ale ministrove výroky označila za "neodvôdnené a nekonštruktívne".

Carter taktiež povedal, že americké vojenské sily budú v Juhočínskom mori aj naďalej využívať svoje právno na neobmedzenú navigáciu a mienia ignorovať všetky prípadne požiadavky Číny na uvoľnenie oblastí, ktoré obklopujú nové vybudované ostrovy.

Významné námorné trasy

Čína si robí nároky na takmer celé Juhočínske more, kadiaľ vedú významné námorné trasy a pod ktorého dnom sa môžu nachádzať veľké zásoby ropy a zemného plynu. Podobné nároky na určité oblasti si ale robia aj Filipíny, Malajzia či Vietnam.

Rada štátov Čínu kritizuje, že buduje na sporných ostrovoch a útesoch v oblastí Spratlyho ostrovov, napríklad aj štartovacie a pristávajúce dráhy vhodné pre vojenské využitie. Admirál Sun Ťien-kuo ale uviedol, že Peking na ostrovoch stavia za účelom "poskytovania medzinárodných verejných služieb", napríklad zariadenie pre morský výskum alebo záchranu po katastrofách.

Čínsky admirál taktiež zopakoval, že Čína mieni udržiavať mierové vzťahy. "Čína mala vždy na pamäti širšie záujmy týkajúce sa námornej bezpečnosti," povedal.

Dodal, že územné požiadavky Číny sú "nespochybniteľné" a Peking ich má právne a historicky podložené. Svetové médiá si všímajú, že Sun zvolil na bezpečnostnom fóre relatívne nekonfrontačný tón.

Carter v sobotu uviedol, že Spojené zostanú v regióne výrazne prítomné. "Spojené štáty budú lietať, plaviť sa a operovať tam, kdekoľvek to dovoluje medzinárodné právo," uviedol. Žiadne územné nároky Američania v oblasti nemajú. Ide im o stabilitu v regióne.

Bezpečnostné hrozby

Čína pred niekoľkými dňami zahájila výstavbu dvoch majákov v spornej oblasti v Juhočínskom mori a zverejnila novú obrannú stratégiu, ktorej cieľom je posilniť potenciál čínskeho námorníctva vo väčšej vzdialenosti od pobrežia Číny.

Peking zdôvodnil novú obrannú stratégiu tým, že Čína čelí vážnym bezpečnostným hrozbám zo strany ďalších krajín. Tieto hrozby sa podľa Pekingu týkajú mimo iného oblasti Juhočínskeho mora.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy