Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Američania obvinili Číňanov zo špionáže. Kradli špičkové technológie
Zdielať na

Američania obvinili Číňanov zo špionáže. Kradli špičkové technológie

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Americké ministerstvo spravodlivosti zatklo na letisku profesora z Číny. Dôvodom je ekonomická špionáž a krádež obchodného tajomstva. Išlo o diely do iPhoneov.

Profesor Chao Čang z z Univerzity Tjanin v Číne ale nie je jediný, koho ministerstvo obvinilo zo špionáže. Obvinilo aj jeho ďalších piatich krajanov.

Obvinení sú z toho, že sa zmocnili utajovaných technických informácií v amerických spoločnostiach, ktoré vyrábajú citlivú elektroniku pre iPhony.

Je to po tretíkrát, čo americké úrady obvinili Číňanov z ekonomickej špionáže pre Čínu, napísal The Guardian. Profesora Čanga zatkli na letisku v Los Angeles, chystal sa na konferenciu.

Citlivé technológie

"Aj tento prípad ukazuje, že existuje komplexné a koordinované úsilie sponzorované zahraničnými vládami ukradnúť citlivé technológie vyvinuté v americkom Silicon Valley a po celej Kalifornii," povedala vo vyhlásení americká právnička Melinda Haag.

Zvláštny agent FBI David Johnson uviedol, že ide "o metodickú a neúnavnú snahu cudzích záujmov získať a využiť citlivé a cenné americké technológie. Využívajú pritom jednotlivcov pôsobiacich v rámci Spojených štátov."

Americká armáda

Obžaloba tvrdí, že všetci muži sa po štúdiu v USA zamestnali v spoločnostiach Avago Technologies a Skyworks Solutions v Massachusetts. Obe spoločnosti vyvíjajú zariadenia pre americkú armádu.

Číňania sa zmocnili technológií, na ktorých sú založené. Po návrate domov založili spoločnosť ROFS Microsystems. Tá začala výrobu podľa amerického vzoru.

50 rokov za mrežami

Podľa obžaloby, inžinieri pomáhajú personálu na univerzite Tianjin získať finančné prostriedky od čínskej vlády na výrobu technológií, ktoré ukradli.

Správa amerického ministerstva spravodlivosti neuvádza, aký osud obvinených Číňanov čaká. Pokiaľ súd uzná ich vinu, hrozí im až 50 rokov za mrežami.

"Čínska vláda vyjadruje znepokojenie nad tým, čo sa stalo a zisťuje podrobnosti. Čínska vláda sa uistí, že všetky práva čínskych občanov budú garantované v rámci našich vzťahov," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Hong Lei. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy