Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tajní špióni CIA v ohrození. Američania sa boja ich odhalenia
Zdielať na

Tajní špióni CIA v ohrození. Američania sa boja ich odhalenia

WASHINGTON/PEKING / Čínske bezpečnostné služby môžu byť na stope tajným špiónom CIA. Obáva sa toho americký Vládny personálny úrad. Dôvodom je krádež citlivých údajov asi 20 miliónov Američanov z databáz amerických úradov. Peking akúkoľvek zodpovednosť odmieta.

Hackeri sa zmocnili tajných osobných údajov viac ako 20 miliónov ľudí, ktorým ukradli aj čísla sociálneho poistenia, ktoré v USA slúžia ako hlavný nástroj identifikácie.

Síce najskôr Obamova administratíva odmietla akékoľvek riziko, že by dáta CIA boli v ohrození, teraz americkí spravodajskí predstavitelia priznali obavy.

CIA sa najviac bojí toho, že sa Pekingu podarí odhaliť tajných špiónov, ktorí pôsobia v Číne pod diplomatickou ochranou, cituje svoj zdroj The New York Times. 

Rastúce obavy len potvrdzujú varovanie FBI o tom, že čínske spravodajské služby sú stále rovnako agresívne, pokiaľ ide o krádeže obchodných tajomstiev USA, píše Business Insider.

Nebezpečná Čína

Mnohí očakávajú, že úrad vydá do konca roka správu, v ktorej označí Čínu, Rusko a Irán za krajiny, ktoré kradnú najviac dát amerických spoločností, píše Daily Beast.

"Najvýznamnejšou hrozbou, ktorej teraz čelíme, je Čína," povedal asistent riaditeľa FBI Randall Coleman a dodal, že len za posledný rok, sa špionáž zo strany Číny zvýšila o 53 percent.  

Žiadna náhoda

Americké úrady získavajú počas vyšetrovania stále väčšiu istotu, že hackerov, ktorí ukradli údaje miliónom Američanov, najala čínska vláda a nešlo o náhodný útok kybernetických zločincov. Čínske ministerstvo zahraničných vecí to ale odmieta.

Počas hackerského útoku na Biely dom napadli ruskí hackeri e-mailové servery Baracka Obamu. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy