Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Potvrdené: Nemci kúpia zvyšný podiel v Telekome, za 900 miliónov
Zdielať na

Potvrdené: Nemci kúpia zvyšný podiel v Telekome, za 900 miliónov

BRATISLAVA / Nemecký telekomunikačný operátor Deutsche Telekom získa stopercentný podiel v spoločnosti Slovak Telekom. Vláda na mimoriadnom zasadnutí v utorok schválila predaj 49 percentného podielu štátu v Slovak Telekome majoritnému akcionárovi.

Ako po rokovaní vlády informoval minister financií a zastupujúci minister hospodárstva Peter Kažimír, nemecká firma zaplatí za zvyšný podiel v Slovak Telekome 900 miliónov eur. Z toho 100 miliónov eur bude viazaných na osobitnom účte pre prípadné súdne spory.

Predstavitelia Deutsche Telekomu hneď v utorok aj podpísali zmluvu s predstaviteľmi štátu. "Máme to za sebou," skonštatoval Kažimír.

Obe strany sa zároveň dohodli na vyplatení dividend za výsledky hospodárenia v minulom roku vo výške 16 miliárd eur. "Podmienky, ktoré budú jasne popísané v zmluve, budú v čo najskorších hodinách zverejnené. Upozorňujem, táto zmluva bude okamžite, ako to bude technicky možné, zverejnená, nie ako to bolo v minulosti," poznamenal Kažimír.

Celý prevod peňazí by sa mal uskutočniť v najbližších dňoch. Výnos bude podľa Kažimíra smerovať prioritne na ozdravenie verejných financií. "To znamená na zníženie verejného dlhu," povedal.

Lepšia ponuka

Štátny podiel v Slovak Telekome sa mal pôvodne predávať prostredníctvom verejnej ponuky akcií. Štát sa ale rozhodol nepokračovať v procese predaja podielu cez burzy, pretože dostal lepšiu ponuku, práve od majoritného akcionára.

Dopyt na kapitálových trhoch pritom pri verejnej ponuke akcií vygeneroval cenu na spodnej hranici ponukového pásma, teda 17,70 eura za akciu. Za celý predávaný podiel by tak predajom cez burzu štát zinkasoval 750 miliónov eur.

Deutsche Telekom sa stane 100 percentným vlastníkom Slovak Telekomu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy