Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Parlament schválil nové pravidlá privatizácie Telekomu
Zdielať na

Parlament schválil nové pravidlá privatizácie Telekomu

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Parlament v stredu schválil novelu zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby. Tá umožňuje predaj akcií Slovak Telekomu novým postupom privatizácie, a to formou verejnej ponuky na kapitálovom trhu.

Podľa súčasného privatizačného zákona takýto postup privatizácie nie je možný. Existujúce formy privatizácie, ako priamy predaj či verejná dražba, sú neaplikovateľné.

"Najpreferovanejšou alternatívou predaja majetkových účastí štátu a Fondu národného majetku v spoločnosti Slovak Telekom je predaj prostredníctvom kapitálových trhov," vyhlásil rezort hospodárstva.

Ministri minulý rok prijali uznesenie, ktorým vzali na vedomie informáciu o možnostiach a podmienkach naloženia s majetkovými účasťami na podnikaní Slovak Telekomu.

Taktiež splnomocnili ministra hospodárstva v spolupráci s predsedom výkonného výboru Fondu národného majetku, aby viedli rokovania s majoritným akcionárom Slovak Telekomu, firmou Deutsche Telekom a manažmentom Slovak Telekomu o možnostiach a podmienkach naloženia s majetkovou účasťou Slovenskej republiky v spoločnosti.

Predaj akcií

Tento rok bolo podpísané memorandum o porozumení medzi Deutsche Telekomom, rezortom hospodárstva, Fondom národného majetku a firmou Slovak Telekom v súvislosti s predajom 49 percent akcií spoločnosti slovenskými akcionármi.

Fond potom začal s výberom investičnej banky, ktorej úlohou bude najmä celková koordinácia a riadenie procesu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy