Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovak Telekom na burzu nepôjde, vláda dostala lepšiu ponuku
Zdielať na

Slovak Telekom na burzu nepôjde, vláda dostala lepšiu ponuku

BRATISLAVA / Spoločnosť Slovak Telekom sa na burze predávať nebude. Informoval o tom minister financií Peter Kažimír. Vo štvrtok ráno vláda dostala záväznú ponuku od strategického investora, ktorého minister nemenoval. Podľa agentúr Reuters a Bloomberg ide o súčasného väčšinového vlastníka spoločnosti, Deutsche Telekom.

Investor chce za akcie Telekomu dať viac ako výnos, ktorý ponúkol záujem na burze. Ten predstavoval 17,70 eura za akciu, čo by znamenalo výnos z predaja vo výške 750 miliónov eur.

To je na spodnej hranici očakávaného výnosu, keď vláda počítala so 750 miliónmi až jednu miliardou eur. "Viac je viac," okomentoval to Kažimír. Ponukou investora sa teraz bude vláda ďalej zaoberať.

"Vláda dostala dnes v ranných hodinách lepšiu a záväznú ponuku od strategických investorov. O tejto ponuke budeme okamžite rokovať," vyhlásil minister.

Burza nebude

Kabinet prerušil rokovanie o predaji podielu v Slovak Telekome ešte v stredu popoludní. Ako dodal, na základe ponuky sa kabinet rozhodol odmietnuť predaj akcií cez burzu. O tom, kto je aktuálnym záujemcom o kúpu štátneho podielu v Slovak Telekom, minister nechcel špekulovať.

Podľa memoranda podpísaného medzi štátom a majoritným akcionárom Deutsche Telekomom bol v hre okrem predaja akcií cez burzu aj priamy predaj štátneho podielu firme Deutsche Telekom alebo aj tretej osobe.

V tom prípade by si Deutsche Telekom mohol uplatniť predkupné právo na menšinový podiel.

(Staro)nový investor?

Kažimír tvrdí, že verejnosť sa o novom strategickom investorovi, ako aj o jeho ponuke, dozvie už v najbližších dňoch či týždňoch.

Podľa agentúr Reuters a Bloomberg ním ale je práve Deutsche Telekom.

Ten tieto informácie odmietol oficiálne komentovať.

Deutsche Telekom v Slovak Telekome drží 51 percent, zvyšných 49 percent je v rukách štátu.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy