Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európske predsedníctvo Slovenska bude stáť desiatky miliónov eur
Zdielať na

Európske predsedníctvo Slovenska bude stáť desiatky miliónov eur

BRATISLAVA / Slovensko zažije v druhom polroku 2016 historickú udalosť. Od júla do decembra budeme predsedať Rade Európskej únie. Pre politikov, diplomatov, podnikateľov i obyvateľov našej krajiny je to obrovská výzva. Takúto šancu na veľké a pozitívne zviditeľnenie sa sme totiž ešte nikdy nemali.

"Bol vyčlenený rozpočet na slovenské predsedníctvo, nie je to málo peňazí. Je to niekoľko desiatok miliónov eur," povedal premiér Robert Fico.

Za tieto peniaze treba okrem iného zabezpečiť vhodné priestory, ubytovanie, stravu, dopravu či propagáciu. No a samozrejme, aj veľký počet kvalitných ľudí na Slovensku či v Bruseli.

Odborné školenia

Napríklad, na ministerstve kultúry už 15 - 20 zamestnancov plní úlohy, ktoré sa týkajú predsedníctva. "Školia sa odborne, školia sa jazykovo a takisto už spolupracujú s tými štátmi, ktorí nám predchádzajú v tom predsedníctve, alebo ktorí po nás nasledujú," povedal minister kultúry Marek Maďarič.

Pred nami bude predsedať Holandsko a nástupcom po Slovensku bude Malta. Opozičný poslanec Kollár hovorí, že vláda a iné úrady by už pomaly mali začať verejnosť informovať, ako prípravy napredujú. Aby sa nestalo, že v lete 2016 zavládnu stres a panika.

Formula 1

"Prirovnal by som to k pretekom formuly jeden, je to v zahrievacom kole, teda zatiaľ piánko. Ale v istom okamihu, keď už bude pole position a už sa odštartuje, tak potom už bude neskoro," vysvetlil podpredseda finančného výboru Jozef Kollár.

Slovensko čakajú na jar 2016 parlamentné voľby, takže európske predsedníctvo bude zrejme prvou ťažkou skúškou novej vlády. "Slovensko má zároveň jedno veľké šťastie, a to, že prípravy nemajú na starosti politici, ale profesionáli, takže myslím si, že všetko bude v poriadku," dodal poslanec Igor Matovič. 

"Predsedníctvo je obrovská príležitosť na to, aby sme si urobili veľkú hanbu, alebo významne zlepšili imidž Slovenska v zahraničí," povedal Fico.

Téme sa venuje redaktor Peter Petrus:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy