Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Luxusné autá za ruble idú na dračku
Zdielať na

Luxusné autá za ruble idú na dračku

MOSKVA / Rubeľ tlačia dole klesajúce ceny ropy. V minulom roku sa hodnota ruskej meny voči doláru prepadla o približne 40 percent.

Ruský rubeľ sa dostal pod značný tlak v dôsledku klesajúcich cien ropy a sankcií, ktoré na Rusko uvalili západné krajiny kvôli jeho postupu voči Ukrajine.

Pokles o štyri percentá

Cena severomorskej ropy Brent sa prepadla na nové minimum od roku 2009. Na ropnom trhu pretrvávajú obavy z previsu ponuky nad dopytom. Produkcia ropy a plynu je kľúčovým odvetvím ruskej ekonomiky a predstavuje dôležitý zdroj príjmu štátnej pokladnice.

Ruský minister financií Anton Siluanov v decembri predpovedal, že ruská ekonomika by v tomto roku mohla klesnúť až o štyri percentá.

Rusko sa naviac v dôsledku slabého rubľa potýka so stúpajúcou infláciou. Podľa predbežných údajov tamojšieho štatistického úradu sa vlani zvýšili spotrebiteľské ceny o 11,4 percenta, teda najprudším tempom od finančnej krízy v roku 2008.

Veľká dilema

Čo robiť, keď hodnota peňazí rýchlo klesá? Zdá sa, že Rusi v tom majú jasno. Treba ich premeniť na niečo hmatateľné, napríklad na luxusné autá.

Viaceré moskovské autosalóny s drahými značkami v priebehu niekoľkých dní vypredali všetky vozidlá, ktoré mali rubľovú cenovku. Dovozcovia áut majú veľkú dilemu. Rátajú prípadné straty, ak by ďalšie modely nakúpili teraz.

Najčítanejšie správy