Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slováci pozor! Tieto zmeny nás čakajú v roku 2015
Zdielať na
Ekonomika

Slováci pozor! Tieto zmeny nás čakajú v roku 2015

BRATISLAVA / V novom roku máme pred sebou niekoľko veľkých zmien. Týkajú sa zamestnancov, podnikateľov, mamičiek, či vodičov. Vláda má za sebou rušný rok a tak pripravila hneď niekoľko noviniek.

Viac ako pol milióna Slovákov pocíti zmenu v odvodoch a vo zvýšení minimálnej mzdy. V peňaženke budú mať o pár eur viac. "Navýšenie minimálnej mzdy bude predstavovať 32 eur mesačne," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Zamestnanci s minimálnou mzdou 380 eur budú mať najvyššie odvodové úľavy, ktoré sa budú so zvyšovaním mzdy až do 570 eur znižovať. Tí, ktorí zarábajú viac ako 570 eur, budú odvody platiť tak ako doteraz.

Ak ako študent zarobíte na dohodu o brigádnickej práci do 200 eur, nebudete musieť platiť odvody a to bez ohľadu na to, koľko máte rokov.

Vláda pripravila zmeny aj pre podnikateľov. Tie im ale prinesú viac starostí ako radosti. Rušia sa lízingové odpisy, možnosť používať majetok na súkromné účely sa zúži a menia sa aj odpisy na majetku.

"Vláda chce zabrániť daňovým únikom zo strany podnikateľov, na druhej strane niektoré opatrenia vedú k tomu, že niektorí podnikatelia zaplatia viac aj napriek tomu, že daňový únik takéto výdavky nepredstavuje," uviedla daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová.

Mamičkám na materských dovolenkách sa zvýši maximálna materská na 819 eur v 31 dňovom mesiaci. Nemocenské bude maximálne 693 eur a ošetrovné sa zvýši na 223 eur za 10 dní.

V novom roku už nebudú papierové kolky, tak ako sme ich poznali doteraz. Ich platnosť sa definitívne skončila a na úradoch ich nahradili elektronické. "Na kiosku je možné zaplatiť všetky poplatky úradu, na ktorom je tento kiosk umiestnený," potvrdila hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová. Ak ešte nejaké kolky doma máte, na pošte ich odkúpia za poplatok. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy